Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås

Foto: Inspirationsfood

Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ankbröst med skinn

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Surkörsbär, klarbär, moreller

250.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Rödvinsvinäger

2.0 

msk

Honung

1.0 

tsk

Kalvbuljong avfettad

2.5 

dl

Majsstärkelse Maizena

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Gröna ärter frysta

10.0 

dl

Smör

20.0 

gram

Grädde

1.0 

dl

Kronärtskockshjärtan

4.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Kålrot

250.0 

gram

Smör

20.0 

gram

Strösocker

1.0 

tsk

Baguette, bagett

 

 

 

Kockskolan:

 

ā la Montmorency

 

 

Så lagas anka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 1604

GBR (GI) / port: 2

Recept: 6417 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 21%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 649 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst med skinn 4.0 styck 74%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Surkörsbär, klarbär, moreller 250.0 gram 2%

Strösocker 2.0 msk 2%

Rödvinsvinäger 2.0 msk 0%

Honung 1.0 tsk 0%

Kalvbuljong avfettad 2.5 dl 0%

Majsstärkelse Maizena 1.5 msk 1%

 

Tillbehör:

Gröna ärter frysta 10.0 dl 6%

Smör 20.0 gram 2%

Grädde 1.0 dl 6%

Kronärtskockshjärtan 4.0 styck 1%

Morot 2.0 styck 1%

Kålrot 250.0 gram 1%

Smör 20.0 gram 2%

Strösocker 1.0 tsk 0%

Baguette, bagett 0%

 

Kockskolan:

ā la Montmorency Äts ej

Så lagas anka > Äts ej

Kock: Kockskolan

Uppdragsgivare: Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Francine Lizotte" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept. Se kommentar.

  1. Ärtpuré: Koka upp vatten och stäng av plattan. Lägg i ärtorna och låt stå i fem minuter. Sila av ärtorna. Fräs ärtorna hastigt i stekpanna med lite smör. Ta ur och mixa  med grädde till lagom tjock puré. Smaka av med salt och peppar. Lite muskot kan också passa.
  2. Sås: Kärna ur körsbären. Stek dem hastigt i panna ett par minuter. Lägg bären åt sidan. Spar juicen.
  3. Smält socker i kastrull på medelvärme med omrörning. Tillsätt vinäger när sockret börjar karamellisera (blir brunt). Tillsätt sedan honung och körsbärsjuicen och låt reducera (koka ner en stund). Tillsätt kalvbuljong och låt koka i 3 minuter.
  4. Grönsaker: Koka råa grönsaker i saltat vatten cirka 10 minuter. Låt rinna av. Bryn dem i panna med smör. Strö över lite socker, salta och peppra.
  5. Anka: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek ankbrösten till innertemperatur 63-67°C (använd stektermometer). Börja med skinnsidan som steks längre tid än köttsidan. Ös köttet regelbundet med ankfett från pannan.

Kockens kommentar

Ärtpuré kan formas till en elegant "puck"(cylinder) men smeten måste då vara fastare (se recept via länk nedan). Anka kan också tillagas i ugn (läs mer > Så lagas anka).

Montmorency: Det finns olika varianter av detta recept. Gemensamt är att anka serveras körsbärssås. Rätten skapades i Val-d´Oise norr om Paris. Hel anka kokades i fond med vin, grönsaker och kryddor i en halvtimme. Därefter tas ankan ur kastrullen, skinnet snittas och smöras varefter den rostas i ugn i en timme. Urkärnade surkörsbär pocheras (lättkokas) i vin och fräses i smör och socker som sedan hälls över uppskuren anka. Dagens recept är oftast förenklade varianter av receptet. Läs mer > ā la Montmorency.

2023-04

Alternativ

Körsbärssås till kött eller dessert

Ärtpurépuck

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås