Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 1604

GBR (GI) / port: 2
Recept: 6417 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 21%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Ankbröst med skinn 4.0 styck 74%
Sås:
Surkörsbär, klarbär, moreller 250.0 gram 2%
Strösocker 2.0 msk 2%
Rödvinsvinäger 2.0 msk 0%
Honung 1.0 tsk 0%
Kalvbuljong avfettad 2.5 dl 0%
Majsstärkelse Maizena 1.5 msk 1%
Tillbehör:
Gröna ärter frysta 10.0 dl 6%
Smör 20.0 gram 2%
Grädde 1.0 dl 6%
Kronärtskockshjärtan 4.0 styck 1%
Morot 2.0 styck 1%
Kålrot 250.0 gram 1%
Smör 20.0 gram 2%
Strösocker 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
ā la Montmorency Äts ej
Så lagas anka > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Francine Lizotte" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept. Se kommentar.- Ärtpuré: Koka upp vatten och stäng av plattan. Lägg i ärtorna och låt stå i fem minuter. Sila av ärtorna. Fräs ärtorna hastigt i stekpanna med lite smör. Ta ur och mixa med grädde till lagom tjock puré. Smaka av med salt och peppar. Lite muskot kan också passa.
- Sås: Kärna ur körsbären. Stek dem hastigt i panna ett par minuter. Lägg bären åt sidan. Spar juicen.
- Smält socker i kastrull på medelvärme med omrörning. Tillsätt vinäger när sockret börjar karamellisera (blir brunt). Tillsätt sedan honung och körsbärsjuicen och låt reducera (koka ner en stund). Tillsätt kalvbuljong och låt koka i 3 minuter.
- Grönsaker: Koka råa grönsaker i saltat vatten cirka 10 minuter. Låt rinna av. Bryn dem i panna med smör. Strö över lite socker, salta och peppra.
- Anka: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek ankbrösten till innertemperatur 63-67°C (använd stektermometer). Börja med skinnsidan som steks längre tid än köttsidan. Ös köttet regelbundet med ankfett från pannan.
Kockens kommentar
Ärtpuré kan formas till en elegant "puck"(cylinder) men smeten måste då vara fastare (se recept via länk nedan). Anka kan också tillagas i ugn (läs mer > Så lagas anka).Montmorency: Det finns olika varianter av detta recept. Gemensamt är att anka serveras körsbärssås. Rätten skapades i Val-d´Oise norr om Paris. Hel anka kokades i fond med vin, grönsaker och kryddor i en halvtimme. Därefter tas ankan ur kastrullen, skinnet snittas och smöras varefter den rostas i ugn i en timme. Urkärnade surkörsbär pocheras (lättkokas) i vin och fräses i smör och socker som sedan hälls över uppskuren anka. Dagens recept är oftast förenklade varianter av receptet. Läs mer > ā la Montmorency.
2023-04
Alternativ
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
-
Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan