Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 123
Kcal / portion: 590
GBR (GI) / port: 4
Recept: 2359 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ankbröst utan skinn 3.0 styck 34%
Fikonmarmelad 1.0 dl 12%
Marinad:
Apelsin hel 2.0 styck 7%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Olivolja 2.0 msk 10%
Tamarisoja } 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Rödbeta 6.0 styck 12%
Apelsin hel 1.0 styck 3%
Olivolja 1.0 msk 5%
Salt 1.0 tsk 0%
Mynta färsk 25.0 blad 0%
Chčvre 100.0 gram 15%
Kockskolan:
Så lagas anka > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Rödbetor: Koka rödbetor al dente (med "tuggmotstånd"). Färska, späda 15-20 minuter. Äldre, större 40-60 minuter. Känn med sticka om den är fast, men inte hård. Låt svalna.
- Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg över i en bunke. Pressa apelsinjuice över. Häll på olivolja. Salta. Finhacka mynta och blanda ner i skålen. Låt stå och dra i 30 minuter.
- Anka: Skär ett rutmönster på ankans fettsida. Grovriv apelsinskal. Skala och finhacka vitlök.
- Pressa apelsinjuice i stor bunke. Tillsätt apelsinskal, vitlök, olja och soja. Lägg ner ankan och marinera i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 100°C.
- Lägg ankan i ugnssäker form. Spara marinaden. Häll den i en kastrull. Sätt en stektermometer i ankan. Sätt in i ugnen tills innetemperatur 55°C. Det tar cirka 40 minuter.
- Rör ner fikonmarmeladen i marinaden. Låt småkoka i 5 minuter. Häll såsen över färdig skivad anka.
- Lägg upp rödbetorna och smula chčvre över.
Kockens kommentar
Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.
Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.
Tillbehörsförslag
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
-
Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan