Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 109
 
    
                Kcal / portion: 113
 
    
                GBR (GI) / port: 4
Recept: 565 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Apelsin hel 3.0 styck 41%
Zestskal från citron 1.0 styck 1%
Strösocker 0.5 dl 34%
Rödvinsvinäger 0.5 msk 0%
Kalvbuljong avfettad 4.5 dl 6%
Grand Marnier Rouge 2.0 msk 17%
Vattenreduktion -5.0 dl -0%
Kockskolan:
Så deglaserar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på " the sauce and gravy channel" under bilden ovan.- Riv apelsinskal och citronskal. Koka dem 5 minuter för att mjukna. Kyl av dem i kallt vatten. Pressa juicen ur apelsinerna.
- Sås: Häll socker och vinäger i en kastrull. Låt koka ner på medelvärme några minuter till simmig konsistens.
- Tillsätt apelsinjos. Rör om så att allt socker löses upp.
- Tillsätt kalvbuljong. Låt koka upp och låt koka ner till halv volym. Skumma av, avlägsna skum som bildas på ytan.
- Deglasera: Häll bort stekfett från stekpanna eller stekkärl i vilken ankan stekts. Häll såsen i varm panna och vispa eller skrapa med träslev stekbotten för att få loss smakämnen. Läs mer > Så deglaserar man.
- Koka ner såsen ytterligare om fylligare, smakrikare sås önskas.
- Sila såsen ner i en ren kastrull. Smaka av med apelsinlikör, citronjuice eller vinäger, salt och peppar. Låt småkoka kort stund för att få bort spritsmak. Tillsätt apelsin- och citronzest.
- Servera såsen varm till stekt anka.
Kockens kommentar
Såsen kan tillredas i förväg så när som på deglasering.Bigarade: Begreppet är engelskt. Något motsvarande franskt har vi inte kunnat hitta i vare sig Larousse Gastronomique, i kokböcker eller på internet. Bigaradier i Frankrike = pomerans.
Vattenrduktion = vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
- 
                
                    Velouté, ljus grundsåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce supręme, superb ljus gräddsåsTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel gräddsåsTid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms vitvinssåsTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugnSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras 
- 
                
                    Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komageTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce ā la orange, apelsinsåsTid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till ankaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fiskTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              