Tjälknöl (tjälknul) grundrecept

Foto: Arctic Shop ¤

Tjälknöl (tjälknul) grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Älgstek fryst

2.0 

kilo

el. nötstek

 

 

el. annan viltstek

 

 

 

Lag:

 

Vatten

1.0 

liter

Salt

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

msk

Svartpeppar hel

7.0 

styck

Enbär krossade }

12.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

 

Kockskolan:

 

Om tjälknöl >

 

 

Landskapsrätter >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så ugnslagas steken >

 

 

Så lagas älgkött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 134

Kcal / portion: 510

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2040 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 29%

Fett: 2%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 380 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgstek fryst 2.0 kilo 100%

el. nötstek %

el. annan viltstek %

 

Lag:

Vatten 1.0 liter Äts ej

Salt 1.0 dl Äts ej

Strösocker 1.0 msk Äts ej

Svartpeppar hel 7.0 styck Äts ej

Enbär krossade } 12.0 styck Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

 

Kockskolan:

Om tjälknöl > Äts ej

Landskapsrätter > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Så ugnslagas steken > Äts ej

Så lagas älgkött > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (8 tim + 5 tim )

  1. Sätt ugnen på 75°C (65-100°C).
  2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende på vald ugnstemperatur och köttetbitens vikt (1-10 kilo). Man kan tillaga den över natt och det gör inte så mycket om den blir lite för länge stekt. Säkrast är då att ha ugnstemperatur i den lägre skalan. En 2-kilosstek i 75°C tar 10-12 timmar att tillaga till kärntemperatur 60°C.
  3. En köttermometer kan stickas in efter 3-5 timmar, när köttet har tinat tillräckligt.
  4. Stekgrad: Kärntemperatur 55-70°C. När termometern visar 55°C är köttet rosarött inuti, vid 60°C är det medium rosa, vid 65°C välstekt och vid 70°C genomstekt. Rekommendation 60-65°C. Läs mer > Om innertemperaturer.
  5. Lag: Krossa enbär. Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.
  6. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Se till att lagen täcker köttet, använd en tyngd vid behov. Eller så kan man lägga köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och försluta påsen.
  7. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt.
  8. Skär köttet i tunna skivor och servera på klassiskt vis med en potatisgratäng och gelé av vilda bär.

Kockens kommentar

Tjälknöl är fryst stek som ugnslagas otinat i låg ugnsvärme och på klassiskt vis därefter läggs i en kryddad saltlag för smaksättning. Naturligtvis är inte marineringen nödvändig, men i så fall kryddas den färdiga steken med salt, peppar, krossade enbär med mera enligt egen smak.

Köttval: Alla slags större stekar (minst 1 kilo, helst mer) av nöt eller vilt går bra att tillaga på detta sätt. Bästa styckdel är rostbiff eller innanlår och då helst av kalv. I andra hand fransyska. Bogstek och ytterlår kan också användas, men är det från ett gammeldjur kan det bli väl tort.

Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:


 Tjälknöl norm

Rosaröd

Medium rosa

Välstekt

 Kärntemperatur

55°C

60°C

65°C

 Ugn 75°C

5 tim/kg

6 tim/kg

7 tim/kg

 Ugn 100°C

4 tim/kg

5 tim/kg

6 tim/kg

Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.

En stek är ofta för mycket för en måltid, men det gör inget för det är utmärkt restmat kommande dagar, uppvärmd eller kall. En skiva på hårt bröd med salt och gurka är mums. Tjälknöl är av ICA Buffé utsedd till Medelpads landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter). Tjälknöl benämndes ursprungligen tjälknul, läs mer > Om tjälknöl.

 

Alternativ

Potatisgratäng

Rönnbärsgelé

Rårörda tranbär

Rörörda lingon

Whiskymarinerad tjälknöl

Tjälknöl med rostad selleriaioli

Tjälknöl på hjort

Tjälknöl med rostad selleriaioli

Fler recept inom Vilträtt

Liknande recept som Tjälknöl (tjälknul) grundrecept