Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 228

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 21
Recept: 2225 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lingon 10.0 dl 14%
eller färskfrysta
Strösocker 5.0 dl 86%
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Frysa frukt och bär > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Rensa lingonen i vattenbad (skräpet flyter). Låt rinna av i ett såll.
- Blanda bär med socker i en skål. Rör sakta om tills sockret löst sig och bären blivit lätt mosiga.
- Häll upp i väl rengjorda burkar med tättslutande lock. Förvara i kylskåp, eller kan frysas ett halvår.
- Sylten kan konsumeras direkt, men mår bra av att dra några timmar eller någon dag. Passar utmärkt till mången husmanskost. Serveras kylskåpskall.
Alternativ: Blanda torrfrysta lingon med valfri mängd socker. Låt tina något. Rör om och mosa lagom mycket enligt egen smak. Tillred bara dagens behov, hållbarhet några dagar. Se kommentar.
Kockens kommentar
Rårörda lingon kokas inte till skillnad från vanlig lingonsylt och kan tillredas av mogna lingon (till kokning helst lätt omogna bär). Okokt sylt har sämre hållbarhet än kokt, vilket kompenseras med extra hög sockerhalt. Sockerandelen i detta recept är cirka 50% mot normalt 35% i kokt sylt.
Poängen med rårörda lingon brukar dock vara att undvika större mängd socker och att bättre uppleva bärens naturligt syrliga smak. Eftersom hållbarheten då blir kort bör man därför bara tillreda dagsbehovet lämpligen av torrfrysta lingon. Resultatet blir en del hela bär som ger härliga syrakickar. Passar utmärkt till kött särskilt viltkött tillsammans med gräddsås.
Krösamos: Emil i Lönneberga och annat fattigt folk på 1800-talet åt "krösamos" även kallad surmos, vilket var rårörda lingon utan socker.
Passar till
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Rårörda lingon, krösamos
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan