Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 235

GBR (GI) / port: 13
Recept: 2820 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lingon 1.0 kilo 19%
eller dl cirka 17.0 dl Äts ej
Strösocker 6.0 dl 81%
Vatten 2.0 dl 0%
Tillval:
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Om färdig sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
Lingon är ett så kallat fast bär (läs mer > Om sylt), som bör kokas med lite vatten så att bären inte bränns vid i botten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.
Klassisk tillagning av lätt omogna bär:
- Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Tina dem om de har varit frysta. Blanda/skikta bär och socker i kastrull. Tillsätt vatten. Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig".
- Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
- Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
- Eventuella tillsatser som pektin och konserveringsmedel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
- Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint. Burkar utan lock täcks med ett lager smält paraffin (läs mer > Om paraffinering).
- Blir sylten för tunn koka den lite till eller tillsätt lite pektinpulver. Rör om och låt småkoka några minuter.
- Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet. Om sylten möglat på ytan tas skiktet bort med god marginal. Lättsockrad möglig sylt kastas.
Tillagning av mogna bär med syltsocker:
- Blanda rengjorda bär med syltsocker.
- Låt koka upp för att sedan småkoka 3-5 minuter.
- Häll upp på väl rengjorda burkar.
- Blir sylten för tjock, späd med lite vatten, rör om och låt koka upp.
Kockens kommentar
För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserveringsmedel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Den sylt som säljs i handeln har 33-45% sockerandel av och innehåller tillsatser (läs mer > Om färdig sylt).
Tillsatt | Sockermängd | (minst) | Vikt- | ||
Normtal | vatten/kg | g/kg bär | dl/L bär | dl/kg bär | andel |
Blöta bär *) | 0 dl | 500 g | 2,5 dl | 5,5 dl | 33% |
Fasta bär *) | 2 dl | 600 g | 3,5 dl | 6,5 dl | 33% |
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
*) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
Mängden socker varierar i syltrecept (400-1100 g/kg). Större mängd socker ger fastare sylt och hållbare vara (läs mer > Om sylt). Önskas låg sockerhalt och syrligare smak är ett bra alternativ att använda färskfrysta osockrade lingon som rårörs med valfri mängd socker. Se recept > Rårörda lingon.
Receptet reviderat 2020
Alternativ
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Kokt lingonsylt
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan