Lägg till ingredienser

Deciliter: 12

Lingon

1.0 

kilo

eller dl cirka

17.0 

dl

Strösocker

6.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

 

Tillval:

 

Pektin (pulver)

 

 

Konserveringsmedel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Om färdig sylt >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 235

GBR (GI) / port: 13

Recept: 2820 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 132 gram)

Ingredienser

Visa:

Lingon 1.0 kilo 19%

eller dl cirka 17.0 dl Äts ej

Strösocker 6.0 dl 81%

Vatten 2.0 dl 0%

 

Tillval:

Pektin (pulver) %

Konserveringsmedel %

 

Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Om färdig sylt > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (40 min )

Lingon är ett så kallat fast bär (läs mer > Om sylt), som bör kokas med lite vatten så att bären inte bränns vid i botten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.

Klassisk tillagning av lätt omogna bär:

  1. Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Tina dem om de har varit frysta. Blanda/skikta bär och socker i kastrull. Tillsätt vatten. Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig". 
  2. Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
  3. Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
  4. Eventuella tillsatser som pektin och konserverings­medel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
  5. Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint. Burkar utan lock täcks med ett lager smält paraffin (läs mer > Om paraffinering).
  6. Blir sylten för tunn koka den lite till eller tillsätt lite pektinpulver. Rör om och låt småkoka några minuter.
  7. Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet. Om sylten möglat på ytan tas skiktet bort med god marginal. Lättsockrad möglig sylt kastas.

Tillagning av mogna bär med syltsocker:

  1. Blanda rengjorda bär med syltsocker.
  2. Låt koka upp för att sedan småkoka 3-5 minuter.
  3. Häll upp på väl rengjorda burkar.
  4. Blir sylten för tjock, späd med lite vatten, rör om och låt koka upp.

Kockens kommentar

För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserverings­medel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserverings­medel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserverings­medel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Den sylt som säljs i handeln har 33-45% sockerandel av och innehåller tillsatser (läs mer > Om färdig sylt).

 

Tillsatt

          Sockermängd

(minst) 

Vikt-

 Normtal

vatten/kg

g/kg bär

dl/L bär

dl/kg bär

andel

Blöta bär *)

0 dl

500 g

2,5 dl

5,5 dl

33%

Fasta bär *)

2 dl

600 g

3,5 dl

6,5 dl

33%

*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
*) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
 

Mängden socker varierar i syltrecept (400-1100 g/kg). Större mängd socker ger fastare sylt och hållbare vara (läs mer > Om sylt). Önskas låg sockerhalt och syrligare smak är ett bra alternativ att använda färskfrysta osockrade lingon som rårörs med valfri mängd socker. Se recept > Rårörda lingon.

Receptet reviderat 2020

Alternativ

Rårörda lingon

Senapslingon

Chililingon

Lingonketchup

Grundrecept sylt av fasta bär

Fler recept inom Sylt ¤

Liknande recept som Kokt lingonsylt