Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 13
Recept: 2908 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Hallon 500.0 gram 6%
eller dl cirka 10.0 dl %
Röda vinbär 500.0 gram 8%
eller dl cirka 8.5 dl %
Strösocker 6.5 dl 85%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Alternativ:
Hallon 500.0 gram Äts ej
Vinbär 500.0 gram Äts ej
Syltsocker 5.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Detta är en blandning av fasta och blöta bär (läs mer > Om sylt), varvid man lämpligen först kokar de fasta vinbären med lite vatten en kort stund och därefter tillsätter de blöta hallonen och socker. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.
Klassisk tillagning av lätt omogna bär:
För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.
- Rensa och rengör bären i balja med vatten.
- Koka: Lägg vinbär och vatten i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta. När sylten kokat upp tillsätts hallon, juice av citron och socker rörs ner. Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme utan att röra om. Rucka i stället på kastrullen några gånger.
- Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
- Tillsatser: Eventuella tillsatser som pektin och konserveringsmedel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
- Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint.
- Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet.
Tillagning av mogna bär med syltsocker:
- Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Varva bär och socker i en kastrull. Tillsätt citron.
- Koka upp sakta och låt sedan småkoka i 5 minuter. Skumma noga.
- Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.
Kockens kommentar
För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserveringsmedel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Läs mer > Om sylt.
Tillsatt | Sockermängd | (minst) | Vikt- | ||
Normtal | vatten/kg | g/kg bär | dl/L bär | dl/kg bär | andel |
Blöta bär *) | 0 dl | 500 g | 2,5 dl | 5,5 dl | 33% |
Fasta bär *) | 2 dl | 600 g | 3,5 dl | 6,5 dl | 33% |
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
Referensrecept
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Hallon- och vinbärssylt
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan