För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.

Lägg till ingredienser

Deciliter: 12

Blåbär färska

1.0 

kilo

eller dl cirka

17.0 

dl

Strösocker

6.5 

dl

Vatten

2.0 

dl

 

Alternativ:

 

Lingon

1.0 

kilo

Krusbär

1.0 

kilo

Havtorn

1.0 

kilo

Slånbär

1.0 

kilo

Vinbär

1.0 

kilo

Körsbär

1.0 

kilo

 

Tillval:

 

Pektin (pulver)

 

 

Konserveringsmedel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om paraffinering >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 179

Kcal / portion: 249

GBR (GI) / port: 14

Recept: 2994 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 139 gram)

Ingredienser

Visa:

Blåbär färska 1.0 kilo 17%

eller dl cirka 17.0 dl Äts ej

Strösocker 6.5 dl 83%

Vatten 2.0 dl 0%

 

Alternativ:

Lingon 1.0 kilo Äts ej

Krusbär 1.0 kilo Äts ej

Havtorn 1.0 kilo Äts ej

Slånbär 1.0 kilo Äts ej

Vinbär 1.0 kilo Äts ej

Körsbär 1.0 kilo Äts ej

 

Tillval:

Pektin (pulver) %

Konserveringsmedel %

 

Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om paraffinering > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (20 min )

Som "fasta bär" räknas bär med "skal" som lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär och körsbär. Sådana bär behöver tillsats av lite vatten för att inte skalen skall brännas i botten på kastrullen. Tillagas i övrigt som "blöta" bär. Se recept > Grundrecept sylt av blöta bär. 

Klassisk tillagning av lätt omogna bär:

  1. Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Tina dem om de har varit frysta. Blanda/skikta bär och socker i kastrull. Tillsätt vatten. Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig". 
  2. Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
  3. Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
  4. Eventuella tillsatser som pektin och konserverings­medel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
  5. Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint. Burkar utan lock täcks med ett lager smält paraffin (läs mer > Om paraffinering).
  6. Blir sylten för tunn koka den lite till eller tillsätt lite pektinpulver. Rör om och låt småkoka några minuter.
  7. Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet. Om sylten möglat på ytan tas skiktet bort med god marginal. Lättsockrad möglig sylt kastas.

Tillagning av mogna bär med syltsocker:

  1. Blanda rengjorda bär med syltsocker.
  2. Låt koka upp för att sedan småkoka 3-5 minuter.
  3. Häll upp på väl rengjorda burkar.
  4. Blir sylten för tjock, späd med lite vatten, rör om och låt koka upp.

Kockens kommentar

För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserverings­medel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserverings­medel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserverings­medel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Den sylt som säljs i handeln har 33-45% sockerandel av och innehåller tillsatser (läs mer > Om färdig sylt).

 

Tillsatt

          Sockermängd

(minst) 

Vikt-

 Normtal

vatten/kg

g/kg bär

dl/L bär

dl/kg bär

andel

Blöta bär *)

0 dl

500 g

2,5 dl

5,5 dl

33%

Fasta bär *)

2 dl

600 g

3,5 dl

6,5 dl

33%

*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
*) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
 

Mängden socker varierar i syltrecept (400-1100 g/kg). Större mängd socker ger fastare sylt och hållbare vara (läs mer > Om sylt).

Stabiliseringsmedel: Är bären lätt omogna behövs sällan tillsats av stabiliseringsmedel. Är de mogna kan förtjockningsmedel behövas till exempel pektin i pulverform eller syltsocker. Motsatsen till fasta bär är "lösa" bär till exempel hallon och jordgubbar. Se recept > Grundrecept lösa bär.

Syltsocker består av vanligt socker och lite pektin som är ett förtjockningsmedel. Pektin finns naturligt i frukt och bär. Fördelen är att sylten tjocknar fortare. Enligt producenten tar man 1 kg socker/ kg bär, vilket ger mycket hög sockerandel (50%). Till lättsockrad sylt tas ½ kg/kg bär. Sylten kan bli väl fast, särskilt om omogna bär används. Detta avhjälps lätt om sylten spädes med vatten och kokas upp på nytt. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Grundrecept sylt av blöta bär

Kokt lingonsylt

Tranbärssylt

Vinbärssylt

Körsbärssylt

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Sylt ¤

Liknande recept som Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.