Körsbärssylt

Foto: Arla ¤

Körsbärssylt

Lägg till ingredienser

Antal dl: 14

Körsbär

2.0 

liter

Vatten

0.5 

dl

Strösocker

6.0 

dl

Citronsyra

3.0 

krm

Pektin (pulver)

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 192

Kcal / portion: 216

GBR (GI) / port: 13

Recept: 3029 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 113 gram)

Ingredienser

Visa:

Körsbär 2.0 liter 25%

Vatten 0.5 dl 0%

Strösocker 6.0 dl 75%

Citronsyra 3.0 krm %

Pektin (pulver) %

 

Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning

Körsbär är en så kallat fast bär (läs mer > Om sylt), som bör kokas med lite vatten så att bären inte bränns vid i botten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär. Läs mer > Om sylt.

  1. Skölj och kärna ur bären.
  2. Lägg bär, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka på svag värme i 15 minuter.
  3. Skumma av några gånger under tiden.
  4. Blanda citronsyra och pektin (enligt anvisning på paketet) med lite av sylten. Rör ned det i kastrullen och låt koka i ytterligare 2 minuter.
  5. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Förvara helst kallt.

Kockens kommentar

För hållbarhet upp till ett halvår utan tillsats av konserverings­medel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs konserverings­medel och mer socker. Pektinsocker som innehåller konserverings­medel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+).

 

Tillsatt

          Sockermängd

(minst) 

Vikt-

 Normtal

vatten/kg

g/kg bär

dl/L bär

dl/kg bär

andel

Blöta bär *)

0 dl

500 g

2,5 dl

5,5 dl

33%

Fasta bär *)

2 dl

600 g

3,5 dl

6,5 dl

33%

*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
 

Socker och pektin kan bytas ut med syltsocker. Läs mer > Om sylt.

Fler recept inom Sylt ¤

Liknande recept som Körsbärssylt