Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 192
 
    
                Kcal / portion: 216
 
    
                GBR (GI) / port: 13
Recept: 3029 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Körsbär 2.0 liter 25%
Vatten 0.5 dl 0%
Strösocker 6.0 dl 75%
Citronsyra 3.0 krm %
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
Körsbär är en så kallat fast bär (läs mer > Om sylt), som bör kokas med lite vatten så att bären inte bränns vid i botten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär. Läs mer > Om sylt.
- Skölj och kärna ur bären.
- Lägg bär, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka på svag värme i 15 minuter.
- Skumma av några gånger under tiden.
- Blanda citronsyra och pektin (enligt anvisning på paketet) med lite av sylten. Rör ned det i kastrullen och låt koka i ytterligare 2 minuter.
- Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Förvara helst kallt.
 
Kockens kommentar
För hållbarhet upp till ett halvår utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs konserveringsmedel och mer socker. Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). 
| Tillsatt | Sockermängd | (minst) | Vikt- | ||
| Normtal | vatten/kg | g/kg bär | dl/L bär | dl/kg bär | andel | 
| Blöta bär *) | 0 dl | 500 g | 2,5 dl | 5,5 dl | 33% | 
| Fasta bär *) | 2 dl | 600 g | 3,5 dl | 6,5 dl | 33% | 
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron). 
Socker och pektin kan bytas ut med syltsocker. Läs mer > Om sylt.
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Körsbärssylt
- 
                
                    Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Kokt lingonsyltTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rårörda lingon, krösamosTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Drottningsylt med en touch av limeTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hallon- och vinbärssyltTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    BjörnbärssyltTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    TranbärssyltTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Rårörda tranbärTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Cranberry sauce, tranbärssyltTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    