
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2244 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Hallon färska 1.0 kilo 15%
eller dl cirka 20.0 dl Äts ej
Strösocker 5.0 dl 85%
Alternativ:
Jordgubbar färska 1.0 dl Äts ej
Björnbär färska 1.0 kilo Äts ej
Boyssenbär färska 1.0 kilo Äts ej
Hjortron färska 1.0 kilo Äts ej
Åkerbär 1.0 kilo Äts ej
Blåhallon, salmbär 1.0 kilo Äts ej
Syltsocker 5.0 dl Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Vaniljstång 0%
Kanel 0%
Stjärnanis 0%
Timjan 0%
Tillval:
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Om färdig sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om paraffinering > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Som "blöta bär" räknas "skallösa" bär som hallon, jordgubbar, björnbär, boysenbär, åkerbär, hjortron och blåhallon. Sådana bär kan kokas utan tillsatt vatten. Tillagas i övrigt som "fasta" bär. Se recept via länk nedan > Grundrecept sylt av fasta bär.
Klassisk tillagning av lätt omogna bär:
- Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Tina dem om de har varit frysta. Blanda/skikta bär och socker i en kastrull. Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig".
- Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
- Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
- Tillsatser: Eventuella tillsatser som pektin och konserveringsmedel och smaksättare rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
- Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint. Burkar utan lock täcks med ett lager smält paraffin (läs mer > Om paraffinering).
- Blir sylten för tunn koka den lite till eller tillsätt lite pektinpulver. Rör om och låt småkoka några minuter.
- Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet. Om sylten möglat på ytan tas skiktet bort med god marginal. Lättsockrad möglig sylt kastas.
Tillagning av mogna bär med syltsocker:
- Blanda rengjorda bär med syltsocker.
- Låt koka upp för att sedan småkoka 3-5 minuter.
- Häll upp på väl rengjorda burkar.
- Blir sylten för tjock, späd med lite vatten, rör om och låt koka upp.
Kockens kommentar
För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserveringsmedel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Den sylt som säljs i handeln har 33-45% sockerandel av och innehåller tillsatser (läs mer > Om färdig sylt).
Tillsatt | Sockermängd | (minst) | Vikt- | ||
Normtal | vatten/kg | g/kg bär | dl/L bär | dl/kg bär | andel |
Blöta bär *) | 0 dl | 500 g | 2,5 dl | 5,5 dl | 33% |
Fasta bär *) | 2 dl | 600 g | 3,5 dl | 6,5 dl | 33% |
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
*) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
Mängden socker varierar i syltrecept (400-1100 g/kg). Större mängd socker ger fastare sylt och hållbare vara (läs mer > Om sylt).
Stabiliseringsmedel: Är bären lätt omogna behövs sällan tillsats av stabiliseringsmedel. Är de mogna kan förtjockningsmedel behövas till exempel pektin i pulverform eller syltsocker. Motsatsen till blöta är fasta bär till exempel blåbär och krusbär. Se recept > Grundrecept fasta bär.
Syltsocker består av vanligt socker och lite pektin som är ett förtjockningsmedel. Pektin finns naturligt i frukt och bär. Fördelen är att sylten tjocknar fortare. Enligt producenten tar man 1 kg socker/ kg bär, vilket ger mycket hög sockerandel (50%). Till lättsockrad sylt tas ½ kg/kg bär. Sylten kan bli väl fast, särskilt om omogna bär används. Detta avhjälps lätt om sylten spädes med vatten och kokas upp på nytt. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan