Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.

Lägg till ingredienser

Antal deciliter: 12

Hallon färska

1.0 

kilo

eller dl cirka

20.0 

dl

Strösocker

5.0 

dl

 

Alternativ:

 

Jordgubbar färska

1.0 

dl

Björnbär färska

1.0 

kilo

Boyssenbär färska

1.0 

kilo

Hjortron färska

1.0 

kilo

Åkerbär

1.0 

kilo

Blåhallon, salmbär

1.0 

kilo

Syltsocker

5.0 

dl

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljstång

 

 

Kanel

 

 

Stjärnanis

 

 

Kardemumma grovmald

 

 

Timjan

 

 

Citron juice+fruktkött

 

 

 

Tillval:

 

Pektin (pulver)

 

 

Konserveringsmedel

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Om färdig sylt >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om paraffinering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2244 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 114 gram)

Ingredienser

Visa:

Hallon färska 1.0 kilo 15%

eller dl cirka 20.0 dl Äts ej

Strösocker 5.0 dl 85%

 

Alternativ:

Jordgubbar färska 1.0 dl Äts ej

Björnbär färska 1.0 kilo Äts ej

Boyssenbär färska 1.0 kilo Äts ej

Hjortron färska 1.0 kilo Äts ej

Åkerbär 1.0 kilo Äts ej

Blåhallon, salmbär 1.0 kilo Äts ej

Syltsocker 5.0 dl Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljstång 0%

Kanel 0%

Stjärnanis 0%

Kardemumma grovmald 0%

Timjan 0%

Citron juice+fruktkött 0%

 

Tillval:

Pektin (pulver) %

Konserveringsmedel %

 

Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Om färdig sylt > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om paraffinering > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (45 min + 1 tim )

Som "blöta bär" räknas "skallösa" bär som hallon, jordgubbar, björnbär, boysenbär, åkerbär, hjortron och blåhallon. Sådana bär kan kokas utan tillsatt vatten. Tillagas i övrigt som "fasta" bär. Se recept via länk nedan > Grundrecept sylt av fasta bär.

Klassisk tillagning av lätt omogna bär:


  1. Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Tina dem om de har varit frysta. Blanda/skikta bär och socker i en kastrull. Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig". 
  2. Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
  3. Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
  4. Tillsatser: Eventuella tillsatser som pektin och konserverings­medel och smaksättare rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
  5. Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint. Burkar utan lock täcks med ett lager smält paraffin (läs mer > Om paraffinering).
  6. Blir sylten för tunn koka den lite till eller tillsätt lite pektinpulver. Rör om och låt småkoka några minuter.
  7. Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet. Om sylten möglat på ytan tas skiktet bort med god marginal. Lättsockrad möglig sylt kastas.


Tillagning av mogna bär med syltsocker:

  1. Blanda rengjorda bär med syltsocker.
  2. Låt koka upp för att sedan småkoka 3-5 minuter.
  3. Häll upp på väl rengjorda burkar.
  4. Blir sylten för tjock, späd med lite vatten, rör om och låt koka upp.

Kockens kommentar

För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserverings­medel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserverings­medel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserverings­medel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Den sylt som säljs i handeln har 33-45% sockerandel av och innehåller tillsatser (läs mer > Om färdig sylt).

 

Tillsatt

          Sockermängd

(minst) 

Vikt-

 Normtal

vatten/kg

g/kg bär

dl/L bär

dl/kg bär

andel

Blöta bär *)

0 dl

500 g

2,5 dl

5,5 dl

33%

Fasta bär *)

2 dl

600 g

3,5 dl

6,5 dl

33%

*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
*) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
 

Mängden socker varierar i syltrecept (400-1100 g/kg). Större mängd socker ger fastare sylt och hållbare vara (läs mer > Om sylt).

Stabiliseringsmedel: Är bären lätt omogna behövs sällan tillsats av stabiliseringsmedel. Är de mogna kan förtjockningsmedel behövas till exempel pektin i pulverform eller syltsocker. Motsatsen till blöta är fasta bär till exempel blåbär och krusbär. Se recept > Grundrecept fasta bär.

Syltsocker består av vanligt socker och lite pektin som är ett förtjockningsmedel. Pektin finns naturligt i frukt och bär. Fördelen är att sylten tjocknar fortare. Enligt producenten tar man 1 kg socker/ kg bär, vilket ger mycket hög sockerandel (50%). Till lättsockrad sylt tas ½ kg/kg bär. Sylten kan bli väl fast, särskilt om omogna bär används. Detta avhjälps lätt om sylten spädes med vatten och kokas upp på nytt. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Grundrecept sylt av fasta bär

Drottningsylt

Hallon och vinbärssylt

Fler recept inom Sylt ¤

Liknande recept som Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.