För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rårörda lingon, krösamos

Lägg till ingredienser

Deciliter: 8

Lingon

10.0 

dl

eller färskfrysta

 

Strösocker

5.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Frysa frukt och bär >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 228

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 21

Recept: 2225 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 122 gram)

Ingredienser

Visa:

Lingon 10.0 dl 14%

eller färskfrysta 

Strösocker 5.0 dl 86%

 

Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Frysa frukt och bär > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Rensa lingonen i vattenbad (skräpet flyter). Låt rinna av i ett såll.
  2. Blanda bär med socker i en skål. Rör sakta om tills sockret löst sig och bären blivit lätt mosiga.
  3. Häll upp i väl rengjorda burkar med tättslutande lock. Förvara i kylskåp, eller kan frysas ett halvår.
  4. Sylten kan konsumeras direkt, men mår bra av att dra några timmar eller någon dag. Passar utmärkt till mången husmanskost. Serveras kylskåpskall.

Alternativ: Blanda torrfrysta lingon med valfri mängd socker. Låt tina något. Rör om och mosa lagom mycket enligt egen smak. Tillred bara dagens behov, hållbarhet några dagar. Se kommentar.

Kockens kommentar

Rårörda lingon kokas inte till skillnad från vanlig lingonsylt och kan tillredas av mogna lingon (till kokning helst lätt omogna bär). Okokt sylt har sämre hållbarhet än kokt, vilket kompenseras med extra hög sockerhalt. Sockerandelen i detta recept är cirka 50% mot normalt 35% i kokt sylt.

Poängen med rårörda lingon brukar dock vara att undvika större mängd socker och att bättre uppleva bärens naturligt syrliga smak. Eftersom hållbarheten då blir kort bör man därför bara tillreda dagsbehovet lämpligen av torrfrysta lingon. Resultatet blir en del hela bär som ger härliga syrakickar. Passar utmärkt till kött särskilt viltkött tillsammans med gräddsås.

Krösamos: Emil i Lönneberga och annat fattigt folk på 1800-talet åt "krösamos" även kallad surmos, vilket var rårörda lingon utan socker.

Passar till

Rårakor

Kåldolmar

Sotare

Alternativ: Kokt lingonsylt

Alternativ: Rårörda tranbär

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Sylt ¤

Liknande recept som Rårörda lingon, krösamos