Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 309

Kcal / portion: 1124

GBR (GI) / port: 15
Recept: 4498 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 22%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis fast sort 1.0 kilo 14%
Sidfläsk rimmat el. rökt ¤ 16.0 skivor 63%
Smör+olja till stekning 50.0 gram 8%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Lingonsylt rårörda konserv 4.0 dl 15%
Kockskolan:
Så råsteks potatis > Äts ej
Raggmunk pulver Äts ej
Om potatispannkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och grovriv potatisen. Lägg över i ett såll och pressa ut vätska. Låt inte massan bli stående någon längre stund, för då svartnar den.
- Stek fläsk knaprigt samtidigt med rårakorna, men i separat panna på medelhög värme. Lägg över på hushållspapper för fettavrinning i avvaktan på serververing.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. När smöret slutat fräsa, lägg då en skopa potatismassa i pannan och platta ut smeten med en stekspade till en tunn raka. Lossa rakan från pannbotten med stekspade efter en stund. Stek cirka 5 minuter tills knaprig och gyllenbrun. Salta. Vänd och stek den andra sidan.
- Lägg över på tallrik och stek nästa raka. Godast är att servera rakorna allteftersom de blir färdiga. Är rakorna fettdrypande kan de med fördel läggas på hushållspapper en kort stund för fettavrinning.
- Servera rårakorna varma med fläsk och lingon, gärna rårörda. Även råfrysta utan socker passar för den som föredrar syrlig smak.
Kockens kommentar
Råraka kan även tillagas av bakpotatis eller sötpotatis. Vinterpotatis ger bättre rakor än färskpotatis. För krispigare raka rekommenderas ibland att skölja potatisrivet i kallt vatten, som sedan får rinna av ordentligt i ett såll. Sådan råraka är dock svårare att steka då den håller ihop sämre. Ägg i smeten ökar hållfastheten och rikligt med smör i pannan underlättar stekningen. Skillnaden är dock begränsas varför Kockskolan anser sköljning som ett onödigt moment. Metoden kan dock användas om potatisrivet inte skall användas direkt. Då förvarar man det i kallt vatten för att inte svartna.
Råraka är en klassisk svensk husmanskost. Ett alternativ till lingon är äppelmos. Råraka passar även bra som tillbehör till stekt kött och korv då gärna i en tjockare variant modell rösti (se dito). Liten råraka med löjrom, lök och lätt crème fraiche är en förträfflig förrätt.
Alternativ
Fler recept inom Rårakor, raggmunk
Liknande recept som Rårakor med fläsk och lingon
-
Rårakor med fläsk och lingon
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pommes de terre crêpes, fransk råraka
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårakor med kryddig korv och gurkyoghurt
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Raggmunk med lingon och fläsk
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisplättar av kokt potatis med fläsk och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan