Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2360 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 12%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Rostbiff fryst 1200.0 gram 64%
Lag:
Vatten till lag 8.0 dl Äts ej
Whisky till lag 2.0 dl Äts ej
Salt 1.0 dl Äts ej
Strösocker till lag 1.0 msk Äts ej
Svartpeppar grovmald 1.0 tsk Äts ej
Chilipulver 1.0 krm Äts ej
Senapsfrö 2.0 krm Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Vinägrett:
Basilika finhackad 3.0 msk 0%
Persilja finhackad 1.0 msk 0%
Parmesan nyriven 4.0 msk 4%
Olivolja 1.0 dl 32%
Vitvinsvinäger 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Så ugnslagas rostbiff > Äts ej
Om tjälknöl > Äts ej
Så ugnslagas nötstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (8 tim + 24 tim )
- Dag 1: Sätt ugnen på 75°C.
- Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Sätt in i ugn i cirka 8 timmar till kärntemperatur (innertemperatur) 60°C. En termometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat.
- Dag 2 marinera: Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull, låt koka upp och sedan kallna. Lägg den tillagade steken i den kalla lagen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåp i 4 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir den för salt.
- Förbered eventuella tillbehör till exempel en potatisgratäng.
- Vinägrett: Mixa ingredienserna i en mixer eller med mixerstav. Ringla vinägretten över en sallad, eller använd som sås.
- Köttet serveras kallskuret eller lätt uppvärmt. Skär i skivor.
Kockens kommentar
Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. Läs mer > Om tjälknul. Tillaga minst 1 kilo kött. Större köttstycken blir saftigare än små.
Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:
Tjälknöl norm | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | 55°C | 60°C | 65°C |
Ugn 75°C | 5 tim/kg | 6 tim/kg | 7 tim/kg |
Ugn 100°C | 4 tim/kg | 5 tim/kg | 6 tim/kg |
Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Rostbiff
Liknande recept som Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
-
Rostbiff - grundrecept
Tid: 2 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lågtempererad rostbiff med tomater
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Tid: 8 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 50 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan