Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vinterpotatis

0.8 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Vispgrädde

3.0 

dl

Mjölk

3.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Hårdost riven

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om gratänger >

 

 

Om potatisgratänger >

 

 

Så ugnslagas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 170

Kcal / portion: 579

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2316 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 12%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 341 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinterpotatis 0.8 kilo 24%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Vispgrädde 3.0 dl 47%

Mjölk 3.0 dl 8%

Salt och peppar 0%

Hårdost riven 3.0 dl 19%

 

Kockskolan:

Om gratänger > Äts ej

Om potatisgratänger > Äts ej

Så ugnslagas potatis > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 200-225ºC.
  2. Skala och skiva potatis och lök. Skala och finhacka vitlök. Riv ost.
  3. Smöra en gratängform. Varva lök och potatis. Salta och peppra. Häll på grädde och toppa med mer ost.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
  5. Tag ut formen och häll på mjölk. Grädda ytterligare 20-30 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.

Kockens kommentar

Om ytan blir för mörk innan potatisen blivit mjuk så kan potatisgratängen täckas över med aluminiumfolie. För att få krämig gratäng måste grädde+mjölk hålla minst 15% fett. Grädde och mjölk kan bytas ut mot matlagningsgrädde.

Passar till

Lammstek

Alt: Rotfruktsgratäng

Fler recept inom Potatis i ugn

Liknande recept som Potatisgratäng