Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

0.4 

kilo

Morot

2.0 

styck

Palsternacka

2.0 

styck

Purjolök

1.0 

bit

Vispgrädde

3.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gratänger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 174

Kcal / portion: 396

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1584 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 13%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 227 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 0.4 kilo 17%

Morot 2.0 styck 5%

Palsternacka 2.0 styck 9%

Purjolök 1.0 bit 1%

Vispgrädde 3.0 dl 68%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om gratänger > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 175-200ºC.
  2. Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform. Salta och peppra. Häll över timjan och grädde.
  3. Ställ in i ugnen i 45-90 minuter, tills gratängen fått fin färg och är krämig inuti. Tid i ugnen är beroende på hur finskuret rotfrukterna är. Känn efter om de hårdaste rotfrumterna är lagom mjuka.
  4. Gratängen passar väl till kötträtter.

Tips! Gratängen blir krämigare om den görs en dag i förväg och värms på serveringsdagen.

Kockens kommentar

"Man tager vad man haver: Blanda de rotfrukter som du råkar ha tillgång till. Fasta sorter skärs i något mindre bitar är mjuka för att bli lagom genomkokta. Har man paprika eller andra grönskaker passar dessa ofta bra. Rensa kylskåpet. Halvrfäscha varor ok i gratängen bara de inte börjat ruttna eller mögla. I stället för grädde kan man ta mjölk, gräddfil, yoghurt o.d. För lite fastare konsistens kan man blanda något ägg med mjölken.

Passar till

Plommonspäckad fläskkarré

Alt: Potatisgratäng

Fler recept inom Grönt i ugn

Liknande recept som Rotfruktsgratäng