Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Sötpotatis

0.8 

kilo

Matolja till stekning

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gratinering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 90

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 17

Recept: 537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 150 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötpotatis 0.8 kilo 100%

Matolja till stekning 0%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om gratinering > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Hela sötpotatis i ugn:

  1. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisen och picka hål med gaffel. Halvera ev. för att korta tillagningstiden. Pensla i så fall ytan med lite matolja. Lägg på galler över ugnsplåt. Sätt in.
  2. Ungstid 40-70 minuter.  175 gram/st cirka 50 minuter. Känn med sticka om de är mjuka.
  3. Ta ut, snitta och tryck till mittöver så att den öppnar sig. Salta lätt.


Skivad sötpotatis i ugn:

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Alternativt grill. Skala (ej nödvändigt) och skiva potatisen. Smörj en ungsform och lägg ner skivorna. Smörj ytorna med lite matolja. Salta lätt.
  3. Ungstid cirka 15 minuter, vänd efter halva tiden.


Sötpotatis i mikro:

  1. Picka potatisen, lägg på hushållspapper. Baka på full effekt (800W) i 6 min för 400 gram. Låt vila i 5 min.

Kockens kommentar

Sötpotatis är en rotfrukt (inte en potatis) med stärkelserika stora rotknölar och söt smak.

Fler recept inom Grönt i ugn

Liknande recept som Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis