Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 20

Kcal / portion: 36

GBR (GI) / port: 1
Recept: 144 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Aubergine 2.0 styck 100%
Salt 0%
Kockskolan:
Om gratinering > Äts ej
Om gratänger > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 35 min )
Skölj auberginen och skär den på längden. Skåra skalen lätt med kniv.
- Salta eventuellt köttytan (se kommentar). Låt i så fall vila i 30-60 minuter. Skölj sedan av saltet i kallt vatten.
- Sätt ugnen på 200°C. Lägg auberginen i ungsäker form. Pensla snittytan med olivolja.
- Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter. Auberginen skall vara genommjuk.
Serveras varm.
Kockens kommentar
Välj gärna stora auberginer. Receptet ger en halv per portion. Saltning och vila medför att den beska smaken dras ur, vilket man förr rekommenderade. Numera är de saluförda auberginen mindre besk i smaken så "urbeskning" är inte lika motiverat.
Fler recept inom Grönt i ugn
Liknande recept som Aubergine i stället för potatis som tillbehör
-
Rotfruktsgratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Finsk morotslåda
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ungsgratinerade tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksgratinerade tomater (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Aubergine i stället för potatis som tillbehör
Tid: 40 min (+ 35 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad fänkål
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rostade rotsaker
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade pepparkaksbetor (tillbehör)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan