Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 174

Kcal / portion: 396

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1584 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 0.4 kilo 17%
Morot 2.0 styck 5%
Palsternacka 2.0 styck 9%
Purjolök 1.0 bit 1%
Vispgrädde 3.0 dl 68%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om gratänger > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 175-200ºC.
- Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform. Salta och peppra. Häll över timjan och grädde.
- Ställ in i ugnen i 45-90 minuter, tills gratängen fått fin färg och är krämig inuti. Tid i ugnen är beroende på hur finskuret rotfrukterna är. Känn efter om de hårdaste rotfrumterna är lagom mjuka.
- Gratängen passar väl till kötträtter.
Tips! Gratängen blir krämigare om den görs en dag i förväg och värms på serveringsdagen.
Kockens kommentar
"Man tager vad man haver: Blanda de rotfrukter som du råkar ha tillgång till. Fasta sorter skärs i något mindre bitar är mjuka för att bli lagom genomkokta. Har man paprika eller andra grönskaker passar dessa ofta bra. Rensa kylskåpet. Halvrfäscha varor ok i gratängen bara de inte börjat ruttna eller mögla. I stället för grädde kan man ta mjölk, gräddfil, yoghurt o.d. För lite fastare konsistens kan man blanda något ägg med mjölken.
Passar till
Fler recept inom Grönt i ugn
Liknande recept som Rotfruktsgratäng
-
Rotfruktsgratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Finsk morotslåda
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ungsgratinerade tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksgratinerade tomater (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Aubergine i stället för potatis som tillbehör
Tid: 40 min (+ 35 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad fänkål
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rostade rotsaker
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade pepparkaksbetor (tillbehör)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan