Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 227

GBR (GI) / port: 2
Recept: 907 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Morot 300.0 gram 10%
Rundkornigt grötris 0.7 dl 22%
Vatten 2.0 dl 0%
Ägg 1.0 styck 7%
Mjölk 5.0 dl 33%
Grädde 0.5 dl 20%
Strösocker 1.0 msk 6%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om gratänger > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 minuter tills vattnet kokat bort. Se till att det inte kokar torrt.
- Tillsätt mjölk. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirka 15 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och riv morötter, samt riv muskot.
- Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot ägg och grädde i riset.
- Smöra en ugnsäker form och häll i blandningen. Grädda i ugn cirka 45 minuter.
Kockens kommentar
Rätten kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt. Passar som (lakto-ovo-)vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.
Fler recept inom Grönt i ugn
Liknande recept som Finsk morotslåda
-
Rotfruktsgratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Finsk morotslåda
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ungsgratinerade tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksgratinerade tomater (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Aubergine i stället för potatis som tillbehör
Tid: 40 min (+ 35 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad fänkål
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rostade rotsaker
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade pepparkaksbetor (tillbehör)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan