
Dryckestips
Jules Muller Gewurztraminer Réserve
Torrt druvigt vitt vin
Pris: 102 kr
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 966

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fläskkarré benfri 800.0 gram 34%
Katrinplommon 150.0 gram 10%
Matfett till stekning 2.0 msk 5%
Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%
Sås:
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Vatten 1.0 dl 0%
Matlagningsgrädde 2.0 dl 8%
Sojasås 1.0 stänk 0%
Gratäng:
Morot 3.0 styck 3%
Palsternacka 2.0 styck 4%
Potatis mjölig sort 5.0 styck 9%
Purjolök 1.0 bit 0%
Vispgrädde 3.0 dl 28%
Kockskolan:
Så lagas fläskkarré > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 200-225°C.
- Gratäng: Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform. Salta, peppra och häll på grädde. Ställ in i ugn i cirka 40 minuter till fin färg.
- Kött: Skär en djup skåra längs ryggbenet och stoppa in katrinplommon. Äppelbitar kan också ingå. Eller.. se kommentar. Bind ihop med hushållssnöre. Gnid in ytan med rosmarin, salt och peppar.
- Stek köttet hastigt i panna på hög värme tills det får fin färg runt om. Lägg köttet i ugnsform, och efterstek i cirka 30 minuter till innertemperatur 80°C. Låt vila 10 minuter.
- Sås: Vispa ur pannan med lite vatten. Häll i grädde, fond och soja. Låt småkoka i några minuter. Salta och peppra.
Kockens kommentar
För knaperstekt svål, se recept via länk nedan.Plommonspäckning: I stället för att skära upp köttet vid ryggbenet kan man trycka ut ett hål i kortändan, lämpligen först med ett brynstål sedan med skaftet på en inte alltför stor förskärare (kniv). Hålet fylls med katrinplommon och tunt skivade äpplen. Ett tredje sätt är att snitta små hål i köttytan och där trycka in katrinplommon, vilket ofta föreslås i recept. Nackdelen är att den ytliga delen av plommonet ofta blir så hårt stekt att det knappt kan ätas.
Alternativ
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Plommonspäckad fläskkarré med rotfruktsgratäng
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan