Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås

Foto: Red Kitchen

Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Fläskstek med svål

2.0 

kilo

Fläsksvål

60.0 

gram

Matfett till stekning

2.0 

msk

Ingefära

20.0 

gram

Purjolök vit del

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Rotselleri

50.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Mörkt öl

1.0 

flaska

Hönsbuljong avfettad

1.0 

liter

 

Kryddor:

 

Kummin hel

 

 

Lagerblad

1.0 

blad

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Rödkål konserverad

800.0 

gram

Surkål konserverad

 

 

Potatis

1.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Näringsberäkning svål >

 

 

Om Malzbier >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

Om surkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 640

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5117 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 638 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskstek med svål 2.0 kilo 54%

Fläsksvål 60.0 gram 3%

Matfett till stekning 2.0 msk 4%

Ingefära 20.0 gram 0%

Purjolök vit del 1.0 styck 1%

Gul lök 1.0 styck 1%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

Rotselleri 50.0 gram 0%

Morot 1.0 styck 1%

Mörkt öl 1.0 flaska 0%

Hönsbuljong avfettad 1.0 liter 1%

 

Kryddor:

Kummin hel 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Rödkål konserverad 800.0 gram 11%

Surkål konserverad 0%

Potatis 1.8 kilo 24%

 

Kockskolan:

Näringsberäkning svål > Äts ej

Om Malzbier > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Om surkål > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

Se film, klicka på "Red Kitchen" under bilden.

  1. Förbered: Sätt ugnen på 130°C. Skölj av köttet och torka av. Skölj, ansa och skär grönsaker och rotfrukter i bitar.
  2. Bryn: Hetta upp matolja i stekkastrull och bryn köttet runt om. Ta ur köttet. Lägg grönsaker och rotfrukter. Sänk värmen och fräs det till lite färg.
  3. Förlaga: Tillsätt buljong. Lägg köttet ovanpå med fettsidan ner och ställ in i ugn 1 timme.
  4. Ta ut steken och skär ett rutmönster i svålen, en halvcentimeter djupt. Salta och peppra steken runtom.
  5. Höj ugnstemperaturen till 160°C.
  6. Tillsätt kummin, lagerblad och mörkt öl i grönsaksblandningen (i filmen används Malzbier, ett mörkt lättöl).
  7. Ugnslaga: Lägg tillbaka fläsksteken med svålsidan upp. Sätt i ugn i ytterligare 1,5 timmar.
  8. Tillbehör: Koka under tiden potatis eller tillaga "knödel" vilket är vanligt tillbehör i tyskspråkiga länder (se recept nedan). Värm upp rödkål eller surkål.
  9. Ta ur köttet och låt vila utan att täcka över.
  10. Sås: Passera skyn med grönsaker. Koka ner om smakerna behöver koncentreras. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Läs mer om fläskstek, klicka på ingrediensen.

Vikt och näring: Svål ingår inte i näringsvärdet för fläskstek i Livsmedelsverkets databas, därför inte heller i Dietkokbokens. Om man äter den knaperstekta svålen, vilket antas i detta fall, måste "fläsksvål" läggas till i ingredienslistan för att få rätta näringsvärden.

Surkål är nyttigt och skonsamt för magen och klassiskt tyskt tillbehör till mat. Kan enkelt tillagas. Läs mer > Om surkål.  

Passar till

Hemlagad surkål

Rödkålssallad

Semmelknödeln

Kartoffelknödeln

Fler recept inom Fläskstek, karréstek

Liknande recept som Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås