Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 640

GBR (GI) / port: 7
Recept: 5117 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskstek med svål 2.0 kilo 54%
Fläsksvål 60.0 gram 3%
Matfett till stekning 2.0 msk 4%
Ingefära 20.0 gram 0%
Purjolök vit del 1.0 styck 1%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Rotselleri 50.0 gram 0%
Morot 1.0 styck 1%
Mörkt öl 1.0 flaska 0%
Hönsbuljong avfettad 1.0 liter 1%
Kryddor:
Kummin hel 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Tillbehör:
Rödkål konserverad 800.0 gram 11%
Potatis 1.8 kilo 24%
Kockskolan:
Näringsberäkning svål > Äts ej
Om Malzbier > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Om surkål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
Se film, klicka på "Red Kitchen" under bilden.
- Förbered: Sätt ugnen på 130°C. Skölj av köttet och torka av. Skölj, ansa och skär grönsaker och rotfrukter i bitar.
- Bryn: Hetta upp matolja i stekkastrull och bryn köttet runt om. Ta ur köttet. Lägg grönsaker och rotfrukter. Sänk värmen och fräs det till lite färg.
- Förlaga: Tillsätt buljong. Lägg köttet ovanpå med fettsidan ner och ställ in i ugn 1 timme.
- Ta ut steken och skär ett rutmönster i svålen, en halvcentimeter djupt. Salta och peppra steken runtom.
- Höj ugnstemperaturen till 160°C.
- Tillsätt kummin, lagerblad och mörkt öl i grönsaksblandningen (i filmen används Malzbier, ett mörkt lättöl).
- Ugnslaga: Lägg tillbaka fläsksteken med svålsidan upp. Sätt i ugn i ytterligare 1,5 timmar.
- Tillbehör: Koka under tiden potatis eller tillaga "knödel" vilket är vanligt tillbehör i tyskspråkiga länder (se recept nedan). Värm upp rödkål eller surkål.
- Ta ur köttet och låt vila utan att täcka över.
- Sås: Passera skyn med grönsaker. Koka ner om smakerna behöver koncentreras. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Läs mer om fläskstek, klicka på ingrediensen.Vikt och näring: Svål ingår inte i näringsvärdet för fläskstek i Livsmedelsverkets databas, därför inte heller i Dietkokbokens. Om man äter den knaperstekta svålen, vilket antas i detta fall, måste "fläsksvål" läggas till i ingredienslistan för att få rätta näringsvärden.
Surkål är nyttigt och skonsamt för magen och klassiskt tyskt tillbehör till mat. Kan enkelt tillagas. Läs mer > Om surkål.
Passar till
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan