Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis

Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis kokt

400.0 

gram

Potatis

400.0 

gram

Matlagningsmjöl

2.0 

msk

Kryddor torra

 

 

 

Kockskolan:

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 164

GBR (GI) / port: 10

Recept: 657 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 187 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis kokt 400.0 gram 51%

Potatis 400.0 gram 41%

Matlagningsmjöl 2.0 msk 9%

Kryddor torra 0%

 

Kockskolan:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Tillagning

  1. Koka potatis om detta inte redan gjorts. Låt kallna, helst över natt.
  2. Finriv rå potatis. Pressa ut fukt i en handduk eller med hushållspapper.
  3. Forma: Mosa den kokta potatisen. Tillsätt det rårivna och mjöl. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor enligt egen smak. Blanda väl. Forma degen till golfbollsstora bollar. Tillsätt mer mjöl om smeten inte håller samman.
  4. Koka upp saltat vatten. Lägg i bollarna och koka upp på nytt. Låt sedan sjuda på svag värme i 20 minuter. Lyft ur med hålslev.

Knödel/klösse passar som tillbehör till mat, speciellt till fläskkött.

Kockens kommentar

Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Man skiljer på Kartoffelknödel/-klösse av potatis och Semmelknödel-/klösse av bröd (läs mer > Klimp, om degklumpar). Kartoffelvarianten liknar öländska kroppkakor, det vill säga kokt potatis blandat med rå potatis och mjöl. Det finns olika varianter.

Passar t.ex. tll

Schweinebraten (fläskstek)

Alternativ: Semmelknödeln

Fler recept inom Kroppkakor, palt

Liknande recept som Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis