
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 164

GBR (GI) / port: 10
Recept: 657 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis kokt 400.0 gram 51%
Potatis 400.0 gram 41%
Matlagningsmjöl 2.0 msk 9%
Kockskolan:
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Koka potatis om detta inte redan gjorts. Låt kallna, helst över natt.
- Finriv rå potatis. Pressa ut fukt i en handduk eller med hushållspapper.
- Forma: Mosa den kokta potatisen. Tillsätt det rårivna och mjöl. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor enligt egen smak. Blanda väl. Forma degen till golfbollsstora bollar. Tillsätt mer mjöl om smeten inte håller samman.
- Koka upp saltat vatten. Lägg i bollarna och koka upp på nytt. Låt sedan sjuda på svag värme i 20 minuter. Lyft ur med hålslev.
Knödel/klösse passar som tillbehör till mat, speciellt till fläskkött.
Kockens kommentar
Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Man skiljer på Kartoffelknödel/-klösse av potatis och Semmelknödel-/klösse av bröd (läs mer > Klimp, om degklumpar). Kartoffelvarianten liknar öländska kroppkakor, det vill säga kokt potatis blandat med rå potatis och mjöl. Det finns olika varianter.Passar t.ex. tll
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman