Palt och flatpalt (med kornmjöl)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Palt och flatpalt (med kornmjöl)

Lägg till ingredienser

Antal portioner (ā 3 st): 4

Vinterpotatis

1.0 

kilo

helst mandelpotatis

 

 

Kornmjöl

3.5 

dl

Vetemjöl

3.5 

dl

Salt

1.0 

tsk

 

Fyllning:

 

Sidfläsk rimmat

300.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Lingonsylt konserverad

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas palt >

 

 

Om kroppkakor, palt >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 1334

GBR (GI) / port: 21

Recept: 5337 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 543 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinterpotatis 1.0 kilo 13%

helst mandelpotatis 0%

Kornmjöl 3.5 dl 12%

Vetemjöl 3.5 dl 14%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Fyllning:

Sidfläsk rimmat 300.0 gram 20%

 

Tillbehör:

Smör normalsaltat 200.0 gram 27%

Lingonsylt konserverad 4.0 dl 13%

 

Kockskolan:

Så lagas palt > Äts ej

Om kroppkakor, palt > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skala och finmal potatisen i kvarn, matberedare eller på rivjärn. Lägg i sil eller durkslag och låt vätska rinna av. Tryck till med slev.
  2. Blanda med händerna potatisen med salt och mjöl. Tillsätt inte allt mjöl meddetsamma. Mjölmängd beroende på mängd potatisvätska. Degen bör vara smidig men inte hård, lagom för att forma till bullar. Ju mer mjöl desto hårdare slutprodukt.
  3. Fläsk kan knaperstekas och serveras till bullarna (gör detta i så fall medan bullarna kokar), eller tärnas och stoppas in i bullarna. Mjöla händerna ordentligt och ta upp en näve deg av tennisbolls storlek. Tryck ner ett par mjöliga fingrar i degen och peta in en matsked med fläsk. Nyp ihop och runda till bullarna. 
  4. Koka upp lättsaltat vatten i rymlig kastrull. Lägg i kroppkakorna försiktigt med hålslev några i taget. Lossa bullarna från botten och från varandra med hålsleven. Låt småkoka i 45-60 minuter (de flyter upp efter cirka 10 minuter).
  5. Knaperstek fläsk om detta önskas (inte för hårt) innan servering.
  6. Servera bullarna med kallt smör som läggs på bullarna, eller smält smör som hälls över bullarna. Lingonsylt passar till och mjölk är klassisk dryck till maten.
  7. Blir det palt över, kan den lämpligen stekas nästkommande dagar, eller frysas.

Kockens kommentar

  • Palt skall på klassiskt vis innehålla kornmjöl. Vetemjöl behövs för att binda ihop smeten. Enligt boken Svensk Husmanskost av Tore Wretman skall fördelningen korn/vete vara 50/50.
  • Flatpalt: Platta ut bullarna utan fyllning och koka enligt ovan. Servera med stekt fläsk och lingon.
  • Palt kan frysas och sedan värmas i sjudande saltat vatten eller stekas i smör när de tinat. 

Passar till

Smält, skirat smör

Fler recept inom Kroppkakor, palt

Liknande recept som Palt och flatpalt (med kornmjöl)