Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 1334

GBR (GI) / port: 21
Recept: 5337 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vinterpotatis 1.0 kilo 13%
Kornmjöl 3.5 dl 12%
Vetemjöl 3.5 dl 14%
Salt 1.0 tsk 0%
Fyllning:
Sidfläsk rimmat 300.0 gram 20%
Tillbehör:
Smör normalsaltat 200.0 gram 27%
Lingonsylt konserverad 4.0 dl 13%
Kockskolan:
Så lagas palt > Äts ej
Om kroppkakor, palt > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skala och finmal potatisen i kvarn, matberedare eller på rivjärn. Lägg i sil eller durkslag och låt vätska rinna av. Tryck till med slev.
- Blanda med händerna potatisen med salt och mjöl. Tillsätt inte allt mjöl meddetsamma. Mjölmängd beroende på mängd potatisvätska. Degen bör vara smidig men inte hård, lagom för att forma till bullar. Ju mer mjöl desto hårdare slutprodukt.
- Fläsk kan knaperstekas och serveras till bullarna (gör detta i så fall medan bullarna kokar), eller tärnas och stoppas in i bullarna. Mjöla händerna ordentligt och ta upp en näve deg av tennisbolls storlek. Tryck ner ett par mjöliga fingrar i degen och peta in en matsked med fläsk. Nyp ihop och runda till bullarna.
- Koka upp lättsaltat vatten i rymlig kastrull. Lägg i kroppkakorna försiktigt med hålslev några i taget. Lossa bullarna från botten och från varandra med hålsleven. Låt småkoka i 45-60 minuter (de flyter upp efter cirka 10 minuter).
- Knaperstek fläsk om detta önskas (inte för hårt) innan servering.
- Servera bullarna med kallt smör som läggs på bullarna, eller smält smör som hälls över bullarna. Lingonsylt passar till och mjölk är klassisk dryck till maten.
- Blir det palt över, kan den lämpligen stekas nästkommande dagar, eller frysas.
Kockens kommentar
- Palt skall på klassiskt vis innehålla kornmjöl. Vetemjöl behövs för att binda ihop smeten. Enligt boken Svensk Husmanskost av Tore Wretman skall fördelningen korn/vete vara 50/50.
- Flatpalt: Platta ut bullarna utan fyllning och koka enligt ovan. Servera med stekt fläsk och lingon.
- Palt kan frysas och sedan värmas i sjudande saltat vatten eller stekas i smör när de tinat.
Passar till
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Palt och flatpalt (med kornmjöl)
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman