
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 440

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1759 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis mjölig sort 1.0 kilo 39%
Ägg 0.5 styck 2%
Salt 0.5 tsk 0%
Strösocker 0.5 tsk 1%
Vetemjöl 1.6 dl 19%
Fyllning:
Sidfläsk rimmat 125.0 gram 25%
Kassler 125.0 gram 8%
Gul lök 0.2 styck 1%
Kryddpeppar krossad 0.8 tsk 0%
Matfett till stekning 2.0 msk 11%
Kockskolan:
Så lagas kroppkakor > Äts ej
Om kroppkakor, palt > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Gammalsbygården
Tillagning (3 tim + 48 tim )
- Dag 1: Koka potatisen mjuk. Ställ svalt.
- Dag 2 Fyllning: Koka rimmat fläsk i 45 minuter. Behåll spadet till dag 3.
- Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsk och kassler mycket fint. Finhacka lök. Finkrossa kryddpeppar.
- Hetta upp matfett i panna på hög värme och stek ingredienserna hastigt ett par minuter. Rör om. Ställ svalt till nästa dag.
- Dag 3: Mal i kvarn eller pressa potatisen. Blanda moset väl med ägg, salt, socker och mjöl. Knåda ut rullar på mjölat bakbord och dela i 80 små bitar per sats. Rulla till kulor och platta ut. Fördela fyllning på plattorna, ju mer desto godare. Vik ihop, nyp ihop kanterna och rulla till köttbullsstora bollar.
- Koka upp fläskspadet med vatten och lite salt i en stor kastrull. Koka bullar i omgångar (samtidigt som knådning). Vänta tills de flyter upp och koka dem sedan på svag värme i ytterligare 5-6 minuter. Ta ur dem med hålslev och lägg att torka på torrt underlag.
- Före servering steks bullarna varma på svag värme ungefär som köttbullar.
Kockens kommentar
Detta är ett klassiskt recept på extra fina, minikroppkakor som serveras till jul på Öland. Receptet levererat av Kerstin och Karl Gustav på Gammalbygården på sydöstra Öland.
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman