Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis mjölig sort

1.0 

kilo

Ägg

0.5 

styck

Salt

0.5 

tsk

Strösocker

0.5 

tsk

Vetemjöl

1.6 

dl

 

Fyllning:

 

Sidfläsk rimmat

125.0 

gram

Kassler

125.0 

gram

Gul lök

0.2 

styck

Kryddpeppar krossad

0.8 

tsk

Matfett till stekning

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas kroppkakor >

 

 

Om kroppkakor, palt >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 440

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1759 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 302 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis mjölig sort 1.0 kilo 39%

Ägg 0.5 styck 2%

Salt 0.5 tsk 0%

Strösocker 0.5 tsk 1%

Vetemjöl 1.6 dl 19%

 

Fyllning:

Sidfläsk rimmat 125.0 gram 25%

Kassler 125.0 gram 8%

Gul lök 0.2 styck 1%

Kryddpeppar krossad 0.8 tsk 0%

Matfett till stekning 2.0 msk 11%

 

Kockskolan:

Så lagas kroppkakor > Äts ej

Om kroppkakor, palt > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Tillagning (3 tim + 48 tim )

  1. Dag 1: Koka potatisen mjuk. Ställ svalt.
  2. Dag 2 Fyllning: Koka rimmat fläsk i 45 minuter. Behåll spadet till dag 3.
  3. Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsk och kassler mycket fint. Finhacka lök. Finkrossa kryddpeppar.
  4. Hetta upp matfett i panna på hög värme och stek ingredienserna hastigt ett par minuter. Rör om. Ställ svalt till nästa dag.
  5. Dag 3: Mal i kvarn eller pressa potatisen. Blanda moset väl med ägg, salt, socker och mjöl. Knåda ut rullar på mjölat bakbord och dela i 80 små bitar per sats. Rulla till kulor och platta ut. Fördela fyllning på plattorna, ju mer desto godare. Vik ihop, nyp ihop kanterna och rulla till köttbullsstora bollar.
  6. Koka upp fläskspadet med vatten och lite salt i en stor kastrull. Koka bullar i omgångar (samtidigt som knådning). Vänta tills de flyter upp och koka dem sedan på svag värme i ytterligare 5-6 minuter. Ta ur dem med hålslev och lägg att torka på torrt underlag.
  7. Före servering steks bullarna varma på svag värme ungefär som köttbullar.

Kockens kommentar

Detta är ett klassiskt recept på extra fina, mini­kroppkakor som serveras till jul på Öland. Receptet levererat av Kerstin och Karl Gustav på Gammalby­gården på sydöstra Öland.

Fler recept inom Kroppkakor, palt

Liknande recept som Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården