Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 130

GBR (GI) / port: 1
Recept: 650 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 8%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mjölk 4.5 dl 42%
Smör normalsaltat 1.5 msk 22%
Vetemjöl 4.0 msk 19%
Äggula 1.5 styck 12%
Bittermandel 4.0 gram 4%
Kardemumma krossad 1.0 tsk 1%
Kockskolan:
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min )
-
Fräs smör i panna och vispa ner mjölet.
- Späd försiktigt med mjölken, lite i taget och låt sedan blandningen småkoka i 5 minuter.
- Vispa ner gulor och låt sjuda under vispning några minuter. Salta och krydda.
- Slå upp klimpen i vattensköljda formar och ställ den att stelna.
- Stjälp upp klimpen och servera den i eller till soppa.
Kockens kommentar
Wretman: Klimp serveras egentligen bara till en riktig köttsoppa. Man bör koka den redan dagen innan den skall användas.Klimpen på bilden är tillagad av TV-kocken Fredric Andersson. Till fyra portioner tar han 2 dl mjölk, 4 msk mjöl och 2 äggulor, samt kryddar med lite salt och 1 tsk riven muskot. Mjölken kokas upp, mjöl och kryddor vispas ner. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggulor. Se hans recept köttsoppa med klimp på hans hemsida > www.fredricandersson.se.
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Klassisk klimp till köttsoppa
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman