Klassisk klimp till köttsoppa

Foto: Fredric Andersson ¤

Klassisk klimp till köttsoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 5

Mjölk

4.5 

dl

Smör normalsaltat

1.5 

msk

Vetemjöl

4.0 

msk

Äggula

1.5 

styck

Bittermandel

4.0 

gram

Kardemumma krossad

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 130

GBR (GI) / port: 1

Recept: 650 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 8%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 98 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 4.5 dl 42%

Smör normalsaltat 1.5 msk 22%

Vetemjöl 4.0 msk 19%

Äggula 1.5 styck 12%

Bittermandel 4.0 gram 4%

Kardemumma krossad 1.0 tsk 1%

 

Kockskolan:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Fräs smör i panna och vispa ner mjölet.
  2. Späd försiktigt med mjölken, lite i taget och låt sedan blandningen småkoka i 5 minuter.
  3. Vispa ner gulor och låt sjuda under vispning några minuter. Salta och krydda.
  4. Slå upp klimpen i vattensköljda formar och ställ den att stelna.
  5. Stjälp upp klimpen och servera den i eller till soppa.

Kockens kommentar

Wretman: Klimp serveras egentligen bara till en riktig köttsoppa. Man bör koka den redan dagen innan den skall användas.

Klimpen på bilden är tillagad av TV-kocken Fredric Andersson. Till fyra portioner tar han 2 dl mjölk, 4 msk mjöl och 2 äggulor, samt kryddar med lite salt och 1 tsk riven muskot. Mjölken kokas upp, mjöl och kryddor vispas ner. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggulor. Se hans recept köttsoppa med klimp på hans hemsida > www.fredricandersson.se.

Fler recept inom Kroppkakor, palt

Liknande recept som Klassisk klimp till köttsoppa