Klassisk pitepalt ā la Wretman

Foto: Piteå Kommun ¤

Klassisk pitepalt ā la Wretman

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vinterpotatis

1.0 

kilo

helst mandelpotatis

 

 

Kornmjöl

3.5 

dl

Vetemjöl

3.5 

dl

Salt

1.0 

tsk

 

Fyllning:

 

Gul lök

1.0 

styck

Rimmat fläsk

200.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Smör kallt

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om kroppkakor, palt >

 

 

Så lagas palt >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 892

GBR (GI) / port: 21

Recept: 3570 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 413 gram)

Ingredienser

Visa:

Vinterpotatis 1.0 kilo 19%

helst mandelpotatis 0%

Kornmjöl 3.5 dl 18%

Vetemjöl 3.5 dl 21%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Fyllning:

Gul lök 1.0 styck 1%

Rimmat fläsk 200.0 gram 20%

 

Tillbehör:

Smör kallt 100.0 gram 20%

 

Kockskolan:

Om kroppkakor, palt > Äts ej

Så lagas palt > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Landskapsrätter > %

Tillagning

  1. Skala och mal rå potatis i kvarn (öa: eller i matberedare eller riv på rivjärn). Pressa bort vattnet, kanske allra bäst genom att vrida potatismassan i en handduk. 
  2. Blanda ner lika delar korn- och vetemjöl i potatisen till en lös smet som dock går att forma till bullar.
  3. I mitten av bullen som skall vara stor som en tennisboll lägger man finhackad rå lök och finhackat rimmat fläsk.
  4. I en stor gryta kokar lätt saltat vatten på svag värme och där sänker man palten som först sjunker, men småningom flyter upp till ytan igen och då kan anses färdig. Man kokar inte många i taget och får nog beräkna omkring 20-30 minuters koktid.
  5. De serveras med kallt smör.

Kockens kommentar

Receptet enligt Tore Wretmans Svensk Husmanskost. Jämför med recept > Palt och flatpalt. Pitepalt är av ICA Buffé utsedd till Norrbotens landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Fler recept inom Kroppkakor, palt

Liknande recept som Klassisk pitepalt ā la Wretman