Paltbröd med fläsk och vitsås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 99
Kcal / portion: 608
GBR (GI) / port: 25
Recept: 3648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Paltbröd hård 2.0 styck 50%
Smör 50.0 gram 10%
Vetemjöl 3.0 msk 3%
Mjölk 5.0 dl 8%
Stekfläsk som knapersteks} 600.0 gram 29%
Salt 0.5 tsk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Om kroppkakor, palt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 1 tim )
- Paltbröd: Dela paltbrödet i mindre bitar. Lägg ner det i en rymlig kastrull. Häll på kallt saltat vatten så att det täcker. Låt torrt bröd svälla 1 timme. Koka på svag värme 10 minuter.Ta upp brödet med hålslev. Låt det rinna av.
- Béchamel (vit grundsås): Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till klumpfri smet. Tillsätt mjölk och rör om ordentligt. Låt koka upp under omrörning. Koka på svag värme cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Fläsk: Knaperstek fläsket i panna.
- Servera.
Kockens kommentar
Paltbröd, blodbröd (bygdemål "palt" = större klimp, rundad bit) är ett torkat, hårt rågmjölsbröd med inblandning av blod. Läs mer, klicka på ingrediensen.Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 45% av energimängden. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Paltbröd med fläsk och vitsås
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman