Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1036 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitt bröd dagsgammalt 200.0 gram 50%
Mjölk 1.2 dl 7%
Gul lök 1.0 st liten 3%
Ägg 2.0 styck 12%
Smör el. margarin 30.0 gram 21%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Vetemjöl 2.0 msk 6%
Muskot 0%
Kockskolan:
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim )
- Koka upp mjölk, passa att det inte kokar över och bränns vid.
- Riv bröd, som helst bör vara ett par dagar gammalt, i små bitar. Lägg i en bunke.
- Häll den heta mjölken över brödet och rör om en gång. Låt stå och dra i 10 minuter.
- Finhacka lök och fräs den i smör några minuter tills glansig och utan att bli bränd. Låt svalna.
- Finhacka persilja och blanda med löken.
- Blanda bröd med lökpersiljan, ägg, salt, peppar och riven muskot. Blanda väl. Tillsätt lite vetemjöl i degen om den är för lös att forma, bara inte för mycket mjöl vilket ger hårda bullar. Späd med mjölk eller vatten om degen är för hård. Låt gärna degen vila en liten stund.
- Forma med blöta händer bullar något mindre än tennisbollar (2 st per portion). Rulla dem i vetemjöl. Tvätta händerna mellan varven.
- Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner bullarna med hålslev. Låt sjuda på svag värme i 20 minuter.
- Ta ur bullarna med hålsslev och servera dem heta.
Kockens kommentar
Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Semmelknödel (brödknödel) tillagas av vitt dagsgammalt bröd, till skillnad från Kartoffelknödel (potatisknödel) som tillagas av potatis och mjöl, liknande svenska kroppkakor. Semmelknödel tillagas också med jäst. Bullarna används vanligtvis som tillbehör till mat, men det finns också söta efterrättsvarianter. Läs mer > Klimp, om degklumparmat.Alternativ
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman