Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd

Foto: Marions Kochbuch

Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vitt bröd dagsgammalt

200.0 

gram

Mjölk

1.2 

dl

Gul lök

1.0 

st liten

Ägg

2.0 

styck

Smör el. margarin

30.0 

gram

Persilja finhackad

2.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Muskot

 

 

Salt och vitpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1036 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 125 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitt bröd dagsgammalt 200.0 gram 50%

Mjölk 1.2 dl 7%

Gul lök 1.0 st liten 3%

Ägg 2.0 styck 12%

Smör el. margarin 30.0 gram 21%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Vetemjöl 2.0 msk 6%

Muskot 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Kockskolan:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

 

Tillagning (1 tim )

  1. Koka upp mjölk, passa att det inte kokar över och bränns vid.
  2. Riv bröd, som helst bör vara ett par dagar gammalt, i små bitar. Lägg i en bunke.
  3. Häll den heta mjölken över brödet och rör om en gång. Låt stå och dra i 10 minuter.
  4. Finhacka lök och fräs den i smör några minuter tills glansig och utan att bli bränd. Låt svalna.
  5. Finhacka persilja och blanda med löken.
  6. Blanda bröd med lökpersiljan, ägg, salt, peppar och riven muskot. Blanda väl. Tillsätt lite vetemjöl i degen om den är för lös att forma, bara inte för mycket mjöl vilket ger hårda bullar. Späd med mjölk eller vatten om degen är för hård. Låt gärna degen vila en liten stund.
  7. Forma med blöta händer bullar något mindre än tennisbollar (2 st per portion). Rulla dem i vetemjöl. Tvätta händerna mellan varven.
  8. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner bullarna med hålslev. Låt sjuda på svag värme i 20 minuter.
  9. Ta ur bullarna med hålsslev och servera dem heta.

Kockens kommentar

Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Semmelknödel (brödknödel) tillagas av vitt dagsgammalt bröd, till skillnad från Kartoffelknödel (potatisknödel) som tillagas av potatis och mjöl, liknande svenska kroppkakor. Semmelknödel tillagas också med jäst. Bullarna används vanligtvis som tillbehör till mat, men det finns också söta efterrättsvarianter. Läs mer > Klimp, om degklumparmat.

Alternativ

Kartoffelknödeln

Fler recept inom Kroppkakor, palt

Liknande recept som Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd