Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 690

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2760 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskstek 1.0 kilo 50%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Rotselleri 100.0 gram Äts ej
Senap 1.0 dl 7%
Matolja 1.0 msk 4%
Vatten 2.5 dl 0%
Tillbehör:
Potatis kokt 400.0 gram 12%
Potatis 400.0 gram 10%
Matlagningsmjöl 2.0 msk 2%
Salt 0%
Rödkål konserverad 600.0 gram 16%
Kockskolan:
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "KochschuleTV" under bilden.
- Potatis till knödel kokas dagen innan.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skär purjo, morot och selleri i mindre bitar.
- Skala och grovhacka gul lök. Fräs löken i matolja i en gryta eller ugnsform med lock.
- Fläskstek: Gnid in steken med senap. Salta och peppra. Lägg köttet på löken och bryn ytan runt om.
- Häll på vatten till en 1/3-dels höjd på steken. Tillsätt grönsaksbitarna. Sätt på lock och ställ i ugn 1,5-2 timmar. Ös steken ett flertal gånger med skyn.
- Knödel: Finriv rå potatis. Mosa kokt potatis och blanda med den rårivna och mjöl. Salta lätt. Blanda väl. Forma degen till golfbollsstora bollar. Tillsätt mer mjöl om smeten inte håller samman. Koka upp vatten och låt bollarna sjuda i 20 minuter.
- Värm upp rödkål innan servering.
- Sås: Ta ur steken och sila skyn. Smaka av. Red med lite stärkelsemjöl om tjockare sås önskas.
Kockens kommentar
Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Man skiljer på Kartoffelknödel/-klösse av potatis och Semmelknödel-/klösse av bröd (läs mer > Klimp, om degklumpar). Potatisvarianten liknar öländska kroppkakor, det vill säga kokt potatis blandat med rå potatis och mjöl. Det finns olika varianter.Alternativ
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan