Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp

Foto: KochschuleTV

Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fläskstek

1.0 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

100.0 

gram

Senap

1.0 

dl

Matolja

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Vatten

2.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis kokt

400.0 

gram

Potatis

400.0 

gram

Matlagningsmjöl

2.0 

msk

Salt

 

 

Rödkål konserverad

600.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 690

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2760 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 587 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskstek 1.0 kilo 50%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Purjolök 0.5 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Rotselleri 100.0 gram Äts ej

Senap 1.0 dl 7%

Matolja 1.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

Vatten 2.5 dl 0%

 

Tillbehör:

Potatis kokt 400.0 gram 12%

Potatis 400.0 gram 10%

Matlagningsmjöl 2.0 msk 2%

Salt 0%

Rödkål konserverad 600.0 gram 16%

 

Kockskolan:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "KochschuleTV" under bilden.

  1. Potatis till knödel kokas dagen innan.
  2. Sätt ugnen på 180°C.
  3. Skär purjo, morot och selleri i mindre bitar.
  4. Skala och grovhacka gul lök. Fräs löken i matolja i en gryta eller ugnsform med lock.
  5. Fläskstek: Gnid in steken med senap. Salta och peppra. Lägg köttet på löken och bryn ytan runt om.
  6. Häll på vatten till en 1/3-dels höjd på steken. Tillsätt grönsaksbitarna. Sätt på lock och ställ i ugn 1,5-2 timmar. Ös steken ett flertal gånger med skyn.
  7. Knödel: Finriv rå potatis. Mosa kokt potatis och blanda med den rårivna och mjöl. Salta lätt. Blanda väl. Forma degen till golfbollsstora bollar. Tillsätt mer mjöl om smeten inte håller samman. Koka upp vatten och låt bollarna sjuda i 20 minuter.
  8. Värm upp rödkål innan servering.
  9. Sås: Ta ur steken och sila skyn. Smaka av. Red med lite stärkelsemjöl om tjockare sås önskas.

Kockens kommentar

Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Man skiljer på Kartoffelknödel/-klösse av potatis och Semmelknödel-/klösse av bröd (läs mer > Klimp, om degklumpar). Potatisvarianten liknar öländska kroppkakor, det vill säga kokt potatis blandat med rå potatis och mjöl. Det finns olika varianter.

Alternativ

Semmelknödeln

Fler recept inom Fläskstek, karréstek

Liknande recept som Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp