Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1009

GBR (GI) / port: 8
Recept: 6055 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 12%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläsksida med ben+svål 1.7 kilo 69%
Salt 4.0 msk 0%
Svartpeppar nymald 4.0 msk 1%
Stekpipett > Äts ej
Tillbehör:
Potatis 1200.0 gram 13%
Vitlök torkad 12.0 klyftor 2%
Äpple utan skal 6.0 st stora 9%
Sherry (torr) 1.0 dl 2%
Honung 2.0 msk 2%
Smör till stekning 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Så ugnslagas steken > Äts ej
Så lagas fläsksida > Äts ej
Om näring fläsksvål > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 180°C i god tid.
- Kött: Skär fläsksvålen med vass kniv i ett fint rutmönster. Gnid in kött och svål rikligt med salt och peppar.
- Lägg köttet med skinnsidan nedåt på ett galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugnen. Häll lite vatten på plåten. Fyll på med hett vatten vid behov. Ös spad på köttet ett par gånger. Vänd köttet efter 1 timme och stek i ytterligare 1 timme. Ös några gånger. En stekpipett är ett utmärkt ösverktyg.
- Grilla: Sätt grillen på 275°C och grilla svålen knaprig, men inte svartbränd. Låt luckan vara på glänt för att släppa ut fukt. Ta ut köttet och låt det vila en god stund.
- Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
- Skala och koka hela vitlöksklyftor i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.
- Kärna ur och klyfta äpple. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och stek dem mjuka i cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor, sherry och honung. Låt småkoka i cirka 5 minuter.
Kockens kommentar
För oss knaperälskande, fettorädda är det svårt att finna spjäll med svål i handeln. Oftast kan de dock beställas, så var ute i god tid. För att hela svålen skall bli knaprig måste fettet kunna rinna av från svålen. Servera svålen varm, efter en halvtimme är den mjuk. Den knaperstekta svålen kan med fördel skäras av från spjällen och serveras vid sidan om till exempel som drinktilltugg. Skär i så fall också bort en del av det överflödiga fettet innan servering. Vänd sedan köttet för att inte visa gästerna den fula fettkanten, eller skiva köttet innan servering.
Näringsvärde: Fläsksida är fett- och energirik mat, fetthalt cirka 22%. Svål och fettkappa svarar för cirka 1/3-del av fläsksidans energivärde, motsvarande 200 Kcal/portion. Läs mer > Om näring fläsksvål.
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan