För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Fläsksida med ben+svål

1.7 

kilo

Salt

4.0 

msk

Svartpeppar nymald

4.0 

msk

Stekpipett >

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1200.0 

gram

Vitlök torkad

12.0 

klyftor

Äpple utan skal

6.0 

st stora

Sherry (torr)

1.0 

dl

Honung

2.0 

msk

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas steken >

 

 

Så lagas fläsksida >

 

 

Om näring fläsksvål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Club Privado Reserva

Kryddigt rött vin
Pris: 103 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1009

GBR (GI) / port: 8

Recept: 6055 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 12%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 510 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsksida med ben+svål 1.7 kilo 69%

Salt 4.0 msk 0%

Svartpeppar nymald 4.0 msk 1%

Stekpipett > Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 1200.0 gram 13%

Vitlök torkad 12.0 klyftor 2%

Äpple utan skal 6.0 st stora 9%

Sherry (torr) 1.0 dl 2%

Honung 2.0 msk 2%

Smör till stekning 1.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas steken > Äts ej

Så lagas fläsksida > Äts ej

Om näring fläsksvål > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 180°C i god tid.
  2. Kött: Skär fläsksvålen med vass kniv i ett fint rutmönster. Gnid in kött och svål rikligt med salt och peppar.
  3. Lägg köttet med skinnsidan nedåt på ett galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugnen. Häll lite vatten på plåten. Fyll på med hett vatten vid behov. Ös spad på köttet ett par gånger. Vänd köttet efter 1 timme och stek i ytterligare 1 timme. Ös några gånger. En stekpipett är ett utmärkt ösverktyg.
  4. Grilla: Sätt grillen på 275°C och grilla svålen knaprig, men inte svartbränd. Låt luckan vara på glänt för att släppa ut fukt. Ta ut köttet och låt det vila en god stund.
  5. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
  6. Skala och koka hela vitlöksklyftor i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.
  7. Kärna ur och klyfta äpple. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och stek dem mjuka i cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor, sherry och honung. Låt småkoka i cirka 5 minuter.

Kockens kommentar

För oss knaperälskande, fettorädda är det svårt att finna spjäll med svål i handeln. Oftast kan de dock beställas, så var ute i god tid. För att hela svålen skall bli knaprig måste fettet kunna rinna av från svålen. Servera svålen varm, efter en halvtimme är den mjuk. Den knaperstekta svålen kan med fördel skäras av från spjällen och serveras vid sidan om till exempel som drinktilltugg. Skär i så fall också bort en del av det överflödiga fettet innan servering. Vänd sedan köttet för att inte visa gästerna den fula fettkanten, eller skiva köttet innan servering.

Näringsvärde: Fläsksida är fett- och energirik mat, fetthalt cirka 22%. Svål och fettkappa svarar för cirka 1/3-del av fläsksidans energi­värde, motsvarande 200 Kcal/portion. Läs mer > Om näring fläsksvål.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fläskstek, karréstek

Liknande recept som Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen