Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 209

Kcal / portion: 735

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3673 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 12%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fläsksida med svål 1.4 kilo 102%
Fläsksvål -40.0 gram -3%
Fettkappa gris -140.0 gram -29%
Smålök 10.0 styck 5%
Strösocker 1.0 msk 2%
Om fettreduktion > Äts ej
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 18%
Matfett till stekning 2.0 msk 5%
Om glasyr, glasering > Äts ej
Kockskolan:
Så knapersteks svål > Äts ej
Så lagas fläsksida > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Sätt ugnen på 150°C.
- Stek: Skär gärna ett rutmönster i svålen. Lägg fläsksidan på ugnsgaller med plåt under. Häll vatten på plåten. Sätt in i ugnen i cirka 3 timmar. Ös steken med lite vatten/sky då och då. Ta ut köttet och låt den vila i 15 minuter.
- Lök: Skala och koka löken i 15 minuter. Lägg löken i en ugnssäker form och sätt in i ugnen cirka 1,5 timme (halva köttiden).
- Glasera: När 20 minuter återstår av stektiden: Häll på en topp socker på varje lök.
- Tillbehör: Skala och tärna potatis. Skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och stek potatisen 5-10 minuter tills knaprigt (inte för mkt i pannan samtidigt).
- Förbered eventuell sallad.
Kockens kommentar
Svålen på fläsksidan kan knaperstekas. Läs mer > Så knapersteks svål. Se recept > Knaperstekt fläskstek.
Näring: Hel fläsksida med svål är mycket kaloririkt, medan köttdelen är ganska mager. Svål och fettkappa utgör 25-30% av en fläsksida. I det här receptet blir svålen hård och oätlig. Den skärs bort med större delen av fettkanten innan servering, varvid det mesta av fettet försvinner. Detta beaktats i receptet med "fettreduktion". Läs mer > Om fettreduktion.
Passar till
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Fläsksida med lök glacé
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan