Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 622

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3731 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskstek med svål 1500.0 gram 55%
Fläsksvål 45.0 gram 3%
Senap 1.0 dl 5%
Folköl (3.5%) 1.0 flaska 4%
Tillbehör:
Rödkål konserverad 600.0 gram 12%
Potatis 1.2 kilo 22%
Kockskolan:
Om Altbier > Äts ej
Om Malzbier > Äts ej
Näringsberäkning svål > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "MBC-DIGITAL" under bilden.
- Förbered: Skölj av steken i kallt vatten och torka av. Skär ett rutmönster i svålen. Salta och peppra köttdelen. Smeta ut ett lager senap ovanpå (kan utelämnas). Salta, peppra igen.
- Häll vatten i en ugnsform med hög kant. Lägg i steken med svålsidan ner, vattnet skall täcka svålen. Låt stå i minst en timme för att mjuka upp svålen. I ugn mjuknar svålen snabbare.
- Tillbehör: Koka under tiden potatis eller tillaga "knödel" vilket är vanligt tillbehör i tyskspråkiga länder (se recept nedan). Läs mer > Degklumpar som mat. Värm upp rödkål eller surkål.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ugnslaga: Häll bort vattnet i formen och vänd steken så att svålsidan kommer upp. Salta svålen väl. Häll på merparten av ölet. Sätt in i ugnen i en halvtimme.
- Häll på resten av ölet över svålen. Låt stå i ytterligare cirka 20 minuter.
- Sänk värmen till 200°C och lät stå i cirka 30 minuter.
Kockens kommentar
Knaperstekt svål är onyttigt härligt gott. För att få den perfekt knaperstekt måste svålen först mjukas upp och mot slutet av stekningen stekas i hård värme. Detta kan ske på olika sätt, läs mer > Så knapersteks svål.I filmen används Altbier, en tysk variant av pale ale. Vanligt är också att använda Malzbier, ett mörkt lättöl.
Vikt och näring: Svål ingår inte i näringsvärdet för fläskstek i Livsmedelsverkets databas, därför inte heller i Dietkokbokens. Om man äter den knaperstekta svålen, vilket antas i detta fall, måste "fläsksvål" läggas till i ingredienslistan för att få rätta näringsvärden.
Passar till
Fler recept inom Fläskstek, karréstek
Liknande recept som Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
-
Fläsksida med lök glacé
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kotlettrad med senap och äppelsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt kotlettrad med bakade grönsaker
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskbog med knaperstekt svål
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan