För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: MBC-DIGITAL

Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Fläskstek med svål

1500.0 

gram

Fläsksvål

45.0 

gram

Senap

1.0 

dl

Folköl (3.5%)

1.0 

flaska

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Rödkål konserverad

600.0 

gram

Potatis

1.2 

kilo

 

Kockskolan:

 

Om Altbier >

 

 

Om Malzbier >

 

 

Näringsberäkning svål >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 622

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3731 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 4%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 509 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskstek med svål 1500.0 gram 55%

Fläsksvål 45.0 gram 3%

Senap 1.0 dl 5%

Folköl (3.5%) 1.0 flaska 4%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Rödkål konserverad 600.0 gram 12%

Potatis 1.2 kilo 22%

 

Kockskolan:

Om Altbier > Äts ej

Om Malzbier > Äts ej

Näringsberäkning svål > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Tillagning (2 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "MBC-DIGITAL" under bilden.

  • Förbered: Skölj av steken i kallt vatten och torka av. Skär ett rutmönster i svålen. Salta och peppra köttdelen. Smeta ut ett lager senap ovanpå (kan utelämnas). Salta, peppra igen.
  • Häll vatten i en ugnsform med hög kant. Lägg i steken med svålsidan ner, vattnet skall täcka svålen. Låt stå i minst en timme för att mjuka upp svålen. I ugn mjuknar svålen snabbare.
  • Tillbehör: Koka under tiden potatis eller tillaga "knödel" vilket är vanligt tillbehör i tyskspråkiga länder (se recept nedan). Läs mer > Degklumpar som mat. Värm upp rödkål eller surkål.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Ugnslaga: Häll bort vattnet i formen och vänd steken så att svålsidan kommer upp. Salta svålen väl. Häll på merparten av ölet. Sätt in i ugnen i en halvtimme.
  • Häll på resten av ölet över svålen. Låt stå i ytterligare cirka 20 minuter.
  • Sänk värmen till 200°C och lät stå i cirka 30 minuter.

Kockens kommentar

Knaperstekt svål är onyttigt härligt gott. För att få den perfekt knaperstekt måste svålen först mjukas upp och mot slutet av stekningen stekas i hård värme. Detta kan ske på olika sätt, läs mer > Så knapersteks svål.

I filmen används Altbier, en tysk variant av pale ale. Vanligt är också att använda Malzbier, ett mörkt lättöl.

Vikt och näring: Svål ingår inte i näringsvärdet för fläskstek i Livsmedelsverkets databas, därför inte heller i Dietkokbokens. Om man äter den knaperstekta svålen, vilket antas i detta fall, måste "fläsksvål" läggas till i ingredienslistan för att få rätta näringsvärden.

Passar till

Semmelknödeln

Kartoffelknödeln

Hemlagad surkål

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fläskstek, karréstek

Liknande recept som Krusten Schweinebraten (Krustenbraten), grillad fläskstek med knaperstekt svål