Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 31
 
    
                Kcal / portion: 41
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 164 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitkål ansad 0.5 kilo 91%
Dofilus 1.5 msk 9%
Grovt salt 0%
Kockskolan:
Om kål > Äts ej
Om surkål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 450 tim )
- Dela kålhuvudet och skär bort stocken. Finstrimla kålen t.ex. med en osthyvel.
- Lägg ett lager kål i en stor rostfri bunke. Strö över lite grovt salt. Stöt med knytnäve eller potatisstöt, tills kålen vattnar sig. Upprepa lager+salt+stöta tills kålen är slut.
- Häll dofilus på det översta lagret. Lägg på en tallrik/lock och en tyngd.
- Kontrollera efter några timmar att kålen täcks av vätska. Om inte, häll på lättsaltat vatten (1 krm per deciliter vatten). Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor. 
- Därefter kan kålen förvaras svalt (kylskåp) i 1 månad. För den som inte orkar vänta kan vi meddela att det finns färdiglagad surkål på burk att köpa i handeln.
Kockens kommentar
Att sura mat är ett gammalt sätt att konservera mat. Att sura kål kan ske på olika sätt. Klassiskt suras kål med saltvatten, men det är numera enklare att även tillsätta någon surad mjölkprodukt t.ex. filmjölk. Bäst surar man kål på hösten, då kålen är som bäst.
Passar till
Fler recept inom Inlagt grönt, chutney
Liknande recept som Hemlagad surkål
- 
                
                    Heminlagd ättiksgurkaTid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    PressgurkaTid: 15 min (+ 5 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI 
- 
                
                    Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlagTid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslagTid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Inlagd chardonnaygurka med sambal oelekTid: 5 min (+ 15 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Hemsyltad asiagurka (asiegurka)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Asiagurka, syltgurka på gammalt visTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Marinerad syrlig lökTid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad surkålTid: 1 tim (+ 450 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Marinerade rödbetorTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              