För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Kunskapskokboken

Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 16

Västeråsgurka

1.0 

kilo

Svarta vinbärsblad

20.0 

gram

Dillkronor }

4.0 

styck

Kryddpeppar hel

0.5 

msk

 

Saltlag:

 

Vatten

2.0 

liter

Grovt salt

3.0 

dl

Ättikssprit 12% }

3.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Pepparrot

100.0 

gram

Ingefära

100.0 

gram

Vitpeppar hel

0.5 

msk

Alunpulver

0.5 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om inlagd gurka >

 

 

Prinsessornas kokbok >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 15

Kcal / portion: 9

GBR (GI) / port: 0

Recept: 150 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 62 gram)

Ingredienser

Visa:

Västeråsgurka 1.0 kilo 100%

Svarta vinbärsblad 20.0 gram Äts ej

Dillkronor } 4.0 styck Äts ej

Kryddpeppar hel 0.5 msk Äts ej

 

Saltlag:

Vatten 2.0 liter Äts ej

Grovt salt 3.0 dl Äts ej

Ättikssprit 12% } 3.0 dl Äts ej

 

Tillvalsalternativ:

Pepparrot 100.0 gram Äts ej

Ingefära 100.0 gram Äts ej

Vitpeppar hel 0.5 msk Äts ej

Alunpulver 0.5 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Om inlagd gurka > Äts ej

Prinsessornas kokbok > Äts ej

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel­ och jäsning (läs mer > Atamon).
  2. Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten. Stick tre hål i gurkorna på längden med en smal grillsticka, så tränger saltet lättare in i gurkan.
  3. Skölj vinbärsblad och dillkronor. Skiva pepparrot eller ingefära om detta önskas som smaksättare.
  4. Saltlag: Koka upp ingredienserna.
  5. Varva gurkor, dillkronor, vinblad och övriga smaksättare i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
  6. Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.

Kockens kommentar

Receptet är hämtat från Prinsessornas Kokbok årgång 1932 (läs mer > Prinsessornas Kokbok). Gurkorna skall vara "knottriga, nyskördade västeråsgurkor" (= druvgurkor, läs mer > klicka på ingrediensen). De bör vara korttjocka 8-10 centimeter långa och fasta i konsistensen. Körsbärsblad kan användas i stället för vinbärsblad och dillkronorna kan ersättas med dillstjälkar. Man kan smaksätta gurklagen på olika sätt (se tillvalsalternativ). I många recept förekommer alunpulver som surgörare (läs mer > klicka på Alunpulver), vilket i andra recept ersatts med högre mängd ättikssprit.

Alternativ

Inlagd ättiksgurka

Mormors inlagda saltgurka

Hemsyltad asiagurka

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Inlagt grönt, chutney

Liknande recept som Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag