Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag

Foto: Martin Hanner, Kunskapskokboken

Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 16

Västeråsgurka

1.0 

kilo

Svarta vinbärsblad

20.0 

gram

Dillkronor }

4.0 

styck

Kryddpeppar hel

0.5 

msk

 

Saltlag:

 

Vatten

2.0 

liter

Grovt salt

3.0 

dl

Ättikssprit 12% }

3.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Pepparrot

100.0 

gram

Ingefära

100.0 

gram

Vitpeppar hel

0.5 

msk

Alunpulver

0.5 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om inlagd gurka >

 

 

Prinsessornas kokbok >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 15

Kcal / portion: 9

GBR (GI) / port: 0

Recept: 150 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 62 gram)

Ingredienser

Visa:

Västeråsgurka 1.0 kilo 100%

Svarta vinbärsblad 20.0 gram Äts ej

Dillkronor } 4.0 styck Äts ej

Kryddpeppar hel 0.5 msk Äts ej

 

Saltlag:

Vatten 2.0 liter Äts ej

Grovt salt 3.0 dl Äts ej

Ättikssprit 12% } 3.0 dl Äts ej

 

Tillvalsalternativ:

Pepparrot 100.0 gram Äts ej

Ingefära 100.0 gram Äts ej

Vitpeppar hel 0.5 msk Äts ej

Alunpulver 0.5 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Om inlagd gurka > Äts ej

Prinsessornas kokbok > Äts ej

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel­ och jäsning (läs mer > Atamon).
  2. Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten. Stick tre hål i gurkorna på längden med en smal grillsticka, så tränger saltet lättare in i gurkan.
  3. Skölj vinbärsblad och dillkronor. Skiva pepparrot eller ingefära om detta önskas som smaksättare.
  4. Saltlag: Koka upp ingredienserna.
  5. Varva gurkor, dillkronor, vinblad och övriga smaksättare i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
  6. Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.

Kockens kommentar

Receptet är hämtat från Prinsessornas Kokbok årgång 1932 (läs mer > Prinsessornas Kokbok). Gurkorna skall vara "knottriga, nyskördade västeråsgurkor" (= druvgurkor, läs mer > klicka på ingrediensen). De bör vara korttjocka 8-10 centimeter långa och fasta i konsistensen. Körsbärsblad kan användas i stället för vinbärsblad och dillkronorna kan ersättas med dillstjälkar. Man kan smaksätta gurklagen på olika sätt (se tillvalsalternativ). I många recept förekommer alunpulver som surgörare (läs mer > klicka på Alunpulver), vilket i andra recept ersatts med högre mängd ättikssprit.

Alternativ

Inlagd ättiksgurka

Mormors inlagda saltgurka

Hemsyltad asiagurka

Fler recept inom Inlagt grönt, chutney

Liknande recept som Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag