Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 15

Kcal / portion: 9

GBR (GI) / port: 0
Recept: 150 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Västeråsgurka 1.0 kilo 100%
Svarta vinbärsblad 20.0 gram Äts ej
Dillkronor } 4.0 styck Äts ej
Kryddpeppar hel 0.5 msk Äts ej
Saltlag:
Vatten 2.0 liter Äts ej
Grovt salt 3.0 dl Äts ej
Ättikssprit 12% 3.0 dl Äts ej
Tillvalsalternativ:
Pepparrot 100.0 gram Äts ej
Ingefära 100.0 gram Äts ej
Vitpeppar hel 0.5 msk Äts ej
Alunpulver 0.5 tsk Äts ej
Kockskolan:
Om inlagd gurka > Äts ej
Prinsessornas kokbok > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min + 24 tim )
- Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel och jäsning (läs mer > Atamon).
- Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten. Stick tre hål i gurkorna på längden med en smal grillsticka, så tränger saltet lättare in i gurkan.
- Skölj vinbärsblad och dillkronor. Skiva pepparrot eller ingefära om detta önskas som smaksättare.
- Saltlag: Koka upp ingredienserna.
- Varva gurkor, dillkronor, vinblad och övriga smaksättare i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
- Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.
Kockens kommentar
Receptet är hämtat från Prinsessornas Kokbok årgång 1932 (läs mer > Prinsessornas Kokbok). Gurkorna skall vara "knottriga, nyskördade västeråsgurkor" (= druvgurkor, läs mer > klicka på ingrediensen). De bör vara korttjocka 8-10 centimeter långa och fasta i konsistensen. Körsbärsblad kan användas i stället för vinbärsblad och dillkronorna kan ersättas med dillstjälkar. Man kan smaksätta gurklagen på olika sätt (se tillvalsalternativ). I många recept förekommer alunpulver som surgörare (läs mer > klicka på Alunpulver), vilket i andra recept ersatts med högre mängd ättikssprit.
Alternativ
Fler recept inom Inlagt grönt, chutney
Liknande recept som Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
-
Heminlagd ättiksgurka
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressgurka
Tid: 15 min (+ 5 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Inlagd chardonnaygurka med sambal oelek
Tid: 5 min (+ 15 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hemsyltad asiagurka (asiegurka)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Asiagurka, syltgurka på gammalt vis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad syrlig lök
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad surkål
Tid: 1 tim (+ 450 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerade rödbetor
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan