Hemsyltad asiagurka (asiegurka)

Foto: Maden i mitt liv ¤

Hemsyltad asiagurka (asiegurka)

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Asiagurka konserv

1.0 

kilo

Dillkronor }

5.0 

styck

Senapsfrön gula

2.0 

msk

Vit- el. svartpeppar

1.0 

msk

Chilifrukt färsk

2.0 

styck

Atamon

 

 

 

Tillvalsalternativ:

 

Pepparrot

4.0 

cm

 

Saltlag:

 

Salt

2.0 

dl

Vatten

2.0 

liter

 

Ättikslag:

 

Ättikssprit 12%

2.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Vatten

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om inlagd gurka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 57

Kcal / portion: 79

GBR (GI) / port: 3

Recept: 630 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 1%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 139 gram)

Ingredienser

Visa:

Asiagurka konserv 1.0 kilo 68%

Dillkronor } 5.0 styck Äts ej

Senapsfrön gula 2.0 msk 19%

Vit- el. svartpeppar 1.0 msk 4%

Chilifrukt färsk 2.0 styck 2%

Atamon %

 

Tillvalsalternativ:

Pepparrot 4.0 cm 6%

 

Saltlag:

Salt 2.0 dl Äts ej

Vatten 2.0 liter Äts ej

 

Ättikslag:

Ättikssprit 12% 2.0 dl Äts ej

Strösocker 3.0 dl Äts ej

Vatten 4.0 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Om inlagd gurka > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel­ och jäsning (läs mer > klicka på ingrediensen).
  2. Skala asiagurka. Dela den på mitten och skrapa ut kärnhuset med en sked. Skär gurkan i cirka 1 centimeter tjocka och 4-5 centimeter långa skivor. Skiva chili och skölj av dillkronorna.
  3. Saltlag: Blanda salt med vatten och rör om tills saltet lösts upp. Lägg gurkorna i saltlag som skall täcka. Låt stå ett dygn.
  4. Ättikslag: Koka upp ingredienserna.
  5. Varva gurkor, dillkronor, senapsfrön och eventuella övriga ingredienser i burkarna. Häll på lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
  6. Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.

Kockens kommentar

Asiagurka är en variant av vanlig grön gurka (läs mer > klicka på ingrediensen). En asiagurka till inläggning skall ha mild smak, bittra bör undvikas. Förr använde man pepparrot skuren i mindre bitar i stället för chilifrukt. Läs mer > Om inlagd gurka.

Alternativ

Inlagd ättiksgurka

Mormors inlagda ättiksgurka

Fler recept inom Inlagt grönt, chutney

Liknande recept som Hemsyltad asiagurka (asiegurka)