Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag

Foto: Jonas, Delikatessboxen ¤

Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 16

Västeråsgurka

1.0 

kilo

Dillkronor }

5.0 

styck

Senapsfrön gula

2.0 

msk

 

Saltlag:

 

Salt

2.0 

dl

Vatten

2.0 

liter

 

Ättikslag:

 

Ättikssprit 12%

2.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Vatten

4.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Kanelstång

1.0 

styck

Kryddnejlika mald

1.0 

tsk

Chilifrukt färsk

2.0 

styck

Pepparrot färsk

4.0 

cm

Ingefära färsk

4.0 

cm

Svarta vinbärsblad

 

 

Syltlök

1.0 

dl

Atamon

 

 

 

Kockskolan:

 

Om inlagd gurka >

 

 

Prinsessornas kokbok >

 

 

Atamon

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1446 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:

Västeråsgurka 1.0 kilo 10%

Dillkronor } 5.0 styck Äts ej

Senapsfrön gula 2.0 msk 8%

 

Saltlag:

Salt 2.0 dl Äts ej

Vatten 2.0 liter Äts ej

 

Ättikslag:

Ättikssprit 12% 2.0 dl Äts ej

Strösocker 3.0 dl 79%

Vatten 4.0 dl Äts ej

 

Tillvalsalternativ:

Kanelstång 1.0 styck Äts ej

Kryddnejlika mald 1.0 tsk Äts ej

Chilifrukt färsk 2.0 styck Äts ej

Pepparrot färsk 4.0 cm Äts ej

Ingefära färsk 4.0 cm 2%

Svarta vinbärsblad %

Syltlök 1.0 dl Äts ej

Atamon %

 

Kockskolan:

Om inlagd gurka > Äts ej

Prinsessornas kokbok > Äts ej

Atamon %

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel­ och jäsning (läs mer > Atamon).
  2. Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten.
  3. Saltlag (ej nödvändigt): Blanda salt med vatten och rör om tills saltet lösts upp. Lägg gurkorna i lagen som skall täcka. Låt stå ett dygn.
  4. Ta upp gurkorna och stick tre hål i varje gurka på längden med en smal grillsticka, så tränger smakerna in i gurkan. Man kan också skiva gurkan. Skölj av dillkronorna.
  5. Ättikslag: Koka upp ingredienserna.
  6. Varva gurkor, dillkronor, senapsfrön och eventuella övriga ingredienser i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
  7. Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.

Kockens kommentar

Gurkorna kan smaksättas på många sätt. I äldre recept var kanel, nejlikor, svarta vinblad och syltlök vanliga ingredienser. Förr brukade man koka om lagen efter ett par dagar för att döda eventuella bakterier och för att öka smakintensiteten. Man kan också använda lite Anatom som bakteriedödare (läs mer > Anatom). Vill man ha lite mer sting i smaken tillsätter man chili, pepparrot eller ingefära skuret i bitar. Läs mer > Om inlagd gurka.

Alternativ

Inlagd ättiksgurka

Inlagd chadonnaygurka

Hemsyltad asiagurka

Fler recept inom Inlagt grönt, chutney

Liknande recept som Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag