Rostade kastanjer på grov havssaltsbädd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grovt salt

(grovt sten-/bergssalt, grovt havsalt)

Engelsk översättning coarse salt

Fransk översättning gros sel, sel brut

Italiensk översättning sale di massima

Tysk översättning grobes Salz

Spansk översättning sal gruesa

Grovt salt är koksalt med större partikelkorn. Det finns både grovt stensalt (hushållssalt) och grovt havssalt.


SÅ ANVÄNDS GROVT SALT

Grovt salt används i saltkvarnar och till garnering av mat när man önskar erhålla extra saltkickar, dvs man strör lite salt över en sallad, en maträtt o.d. Ibland lagar man mat på saltbädd i ugn för att inte bränna undersidan av maten, t.ex. vid rostning av kanstanjer. Grovt salt kan i övrigt användas som vanligt salt.

Förvaras torrt i rumstemperatur.

Omvandling: 1 dl = 125 gram. 100 gram = 0,8 dl.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Om salt, koksalt

Recept med Grovt salt

Det finns 16 recept med Grovt salt