För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hemkokta havskräftor

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Havskräftor råa

3.0 

kilo

 

Lag:

 

Vatten

5.0 

liter

Mörkt öl

0.5 

liter

Grovt salt

2.2 

dl

Farinsocker

1.0 

msk

Dillkronor }

 

 

 

Tillbehör:

 

Hårdost lagrad

 

 

Vitt bröd

 

 

Smör

 

 

Aioli hemlagad ¤

 

 

Rhode Islandsås färdig

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 318

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1272 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 1%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 300 gram)

Ingredienser

Visa:

Havskräftor råa 3.0 kilo 100%

 

Lag:

Vatten 5.0 liter Äts ej

Mörkt öl 0.5 liter Äts ej

Grovt salt 2.2 dl Äts ej

Farinsocker 1.0 msk Äts ej

Dillkronor } Äts ej

 

Tillbehör:

Hårdost lagrad 0%

Vitt bröd 0%

Smör 0%

Aioli hemlagad ¤ 0%

Rhode Islandsås färdig 0%

Tillagning

  1. Koka upp lagen. Det skall vara rejält med krondill. Låt sjuda i 15 minuter.
  2. Ta upp dillen med hålslev. Lägg i kräftorna. Om kräftorna är olika stora, lägg i de största först. Levande kräftor stoppas ner med huvudet först. Lägg i ny krondill.
  3. Lägg på lock och koka upp. Ta av locket och låt stormkoka i 2 minuter för normalstora kräftor (stora 2,5 minut, små 1,5 minut).
  4. Ta av från plattan och lyft ur kräftorna med tång (inga fingrar i spadet) och lufta dem i 4-5 minuter. Kyl spadet i kallt vattenbad. Lägg tillbaka kräftorna i spadet och ställ kallt till nästa dag.
  5. Smaka av. Är kräftorna lagom salta tas de ur spadet. Om inte får de ligga kvar tills det är dax att äta dem.
  6. Servera kräftorna kalla med sås, ost och bröd till.

Kockens kommentar

I brist på dillkronor används dillfrön. Spadet kan även smaksättas med anisfrön eller kummin. Avkylningen av nykokta kräftor gör man för att köttet skall förbli fast, inte mosigt.

3 kilo kräftor för 4 portioner motsvarar 6-7 stycken per portion. Till kräftfest bör man beräkna upp till 1 kilo kräftor per person.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokta skaldjur

Liknande recept som Hemkokta havskräftor