Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 69

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 0
Recept: 276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kräftor levande 1.0 kilo 100%
Lag:
Dillkronor } 10.0 styck Äts ej
Vatten till kokning 2.5 liter Äts ej
Salt till kokning 1.0 dl Äts ej
Strösocker 1.0 tsk Äts ej
Tillbehör:
Vitt matbröd 0%
Hårt bröd 0%
Kryddost 31% 0%
Kockskolan:
Så kokas skaldjur > Äts ej
Kräfttester Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min + 10 tim )
- Kontrollera att alla kräftor är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten skall då hastigt böjas in.
- Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, socker, dillkronor och anis. Låt koka 5-10 minuter.
- Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Koka i omgångar om större mängder. Koka 8-10 minuter på högsta värme från det att vattnet på nytt kokat upp.
- Stjälp upp kräftor och lag i en hink och låt kräftorna kallna i kylskåp, helst över natt. Eller ställ hinken i kallt vatten.
- Ta bort dillkvistarna. Lägg upp på fat. Garnera med färska dillkronor. Servera bröd och ost till. Kryddost är klassiskt.
Kockens kommentar
I andra recept kan varierande kryddning förekomma till exempel anis, fänkål och kummin. Vanligt bland annat i Skåne. Från början har detta varit ett sätt att kamouflera unken smak som kräftan kan ha i övergödda vattendrag.
Kräftor kan frysas i sitt spad. Bör tinas långsamt i kylskåp. Kokta kräftor kan sparas i kylskåp ett par, tre dagar. Ta inte med fingrarna i kräftor som skall sparas utan använd ren tång. Läs mer i Varuakta > klicka på ingrediens Kräftor.
Läs mer
Fler recept inom Kräftor
Liknande recept som Hemkokta sötvattenskräftor
-
Kräftskiva - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftlag
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Kräftlag på Läckö Slottsaquavit
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade pankopanerade havskräftor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan