För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hemkokta sötvattenskräftor

Lägg till ingredienser

Antal kilo: 1

Kräftor levande

1.0 

kilo

 

Lag:

 

Dillkronor }

10.0 

styck

Vatten till kokning

2.5 

liter

Salt till kokning

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Vitt matbröd

 

 

Hårt bröd

 

 

Smör el. margarin

 

 

Kryddost 31%

 

 

Hårdost lagrad

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas skaldjur >

 

 

Kräfttester

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Staropramen Dark

Mörk fyllig lager
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 69

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 0

Recept: 276 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 1%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 400 gram)

Ingredienser

Visa:

Kräftor levande 1.0 kilo 100%

 

Lag:

Dillkronor } 10.0 styck Äts ej

Vatten till kokning 2.5 liter Äts ej

Salt till kokning 1.0 dl Äts ej

Strösocker 1.0 tsk Äts ej

 

Tillbehör:

Vitt matbröd 0%

Hårt bröd 0%

Smör el. margarin 0%

Kryddost 31% 0%

Hårdost lagrad 0%

 

Kockskolan:

Så kokas skaldjur > Äts ej

Kräfttester Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min + 10 tim )

  1. Kontrollera att alla kräftor är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten skall då hastigt böjas in.
  2. Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, socker, dillkronor och anis. Låt koka 5-10 minuter.
  3. Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Koka i omgångar om större mängder. Koka 8-10 minuter på högsta värme från det att vattnet på nytt kokat upp.
  4. Stjälp upp kräftor och lag i en hink och låt kräftorna kallna i kylskåp, helst över natt. Eller ställ hinken i kallt vatten.
  5. Ta bort dillkvistarna. Lägg upp på fat. Garnera med färska dillkronor. Servera bröd och ost till. Kryddost är klassiskt.

Kockens kommentar

I andra recept kan varierande kryddning förekomma till exempel anis, fänkål och kummin. Vanligt bland annat i Skåne. Från början har detta varit ett sätt att kamouflera unken smak som kräftan kan ha i övergödda vattendrag.

Kräftor kan frysas i sitt spad. Bör tinas långsamt i kylskåp. Kokta kräftor kan sparas i kylskåp ett par, tre dagar. Ta inte med fingrarna i kräftor som skall sparas utan använd ren tång. Läs mer i Varuakta > klicka på ingrediens Kräftor.

Läs mer

Kräftskiva - checklista

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokta skaldjur

Liknande recept som Hemkokta sötvattenskräftor