Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 581

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2325 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 17%
Fett: 4%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Havskräftor kokta 12.0 styck 25%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid stekning 1.2 msk 5%
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Ägg 1.5 styck 4%
Panko ströbröd 4.0 dl 34%
el. ströbröd 0%
Chilipulver 0%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 29%
el. ris 3.0 dl Äts ej
Persilja 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras skaldjur > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "ICA Buffé" under bilden.
- Förbered: Skala kokta räkorna. Bryt av huvudet. Klipp med sax skalet på stjärtens undersida. Vik upp och ta ur stjärten. Ta bort analsträngen om så önskas genom att dra skinnköttet på ovansidan (se film).
- Koka ris enligt förpackning om sådant önskas.
- Dubbelpanera: Häll mjöl på en tallrik och panko på en annan. Pankon bör vara finkornig, storkornig mosas försiktigt i mortel, men det skall inte vara pulver. Vispa upp ägg i en skål. Vänd förs i mjöl, sedan i äggsmet och sist i panko. Platta till lätt så att det fäster. Låt vila 5-10 minuter så att paneringen fäster ordentligt. Läs mer > Så panerar man.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Stoppa ner stjärtarna försiktigt i het olja. De är klara på någon minut så snart som skalet blivit gyllenbrunt och krispigt. Stek inte för länge, för då blir köttet segt.
- Ta ur med hålslev och låt rinna av på galler eller hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Chilipulver kan också passa.
- Friterad persilja kan passa till. Det tar 30 sekunder att fritera. Se recept via länk nedan.
- Servera: Skär upp bröd, eller servera med ris.
Kockens kommentar
Färska havskräftor kan inte skalas utan måste kokas eller halstras först. I stället för panko kan ströbröd eller riven dagsgammalt bröd användas, fast panko blir krispigast. Det går bra att bara enkelpanera och fritera, eller använda frityrsmetspanering (läs mer > Om frityrsmet). Se recept via länk nedan.Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Kräftorna med panering och fettupptag väger tillagad 215 gram per portion, varav panering 35%. Energimängd 415 Kcal, varav 65% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativ
Pâte ā friere, fransk frityrsmet
Fler recept inom Kräftor
Liknande recept som Friterade pankopanerade havskräftor
-
Kräftskiva - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftlag
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Kräftlag på Läckö Slottsaquavit
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade pankopanerade havskräftor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan