Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 165

Kcal / portion: 975

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3899 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 8%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Havskräftstjärtar kokta 20.0 styck 27%
Salt 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Frityrsmet:
Vetemjöl 1.0 dl 5%
Ägg 1.0 styck 2%
Folköl (3.5%) 1.0 dl 1%
Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 22%
Rhode Islandsås färdig 4.0 dl 39%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras skaldjur > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min )
- Färska havskräftor kan inte skalas utan måste först kokas (se > Hemkokta havskräftor). Klipp eller bryt upp skalet och ta ut stjärtarna. Torka av fukt med hushållspapper. Salta.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Smet: Blanda mjöl, äggula och öl till en slät smet. Rör ner matoljan. Vispa äggvitan hård och vänd ner. Doppa kräftstjärtarna i frityrsmeten. Låt vila en stund.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Sänk ner stjärtarna i het olja. Inte för många åt gången. Fritera dem i 2–3 minuter tills gyllenbruna och genomstekta.
- Ta upp och låt dem rinna av på galler eller hushållspapper.
- Servera med ris och Rhode Islandsås.
Kockens kommentar
Scampi Fritti var en vanlig och populär rätt på svenska restauranger på 1970-talet. Rhode Islandsås är en svensk skapelse. Läs mer, klicka på ingrediensen. Eller gör en egen, se recept via länk nedan.Alternativ
Fler recept inom Kräftor
Liknande recept som Scampi fritti, en 70-talsklassiker
-
Kräftskiva - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftlag
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Kräftlag på Läckö Slottsaquavit
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade pankopanerade havskräftor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan