Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 607

Kcal / portion: 547

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3282 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 67%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Majonnäs hemlagad ¤ 4.0 dl 83%
Chilisås tomat 1.0 msk 0%
Visp- el. mellangrädde 1.5 dl 16%
Alternativ:
Gräddfil 0%
Tabasco röd 0%
Madeira 0%
Citronjuice 0%
Kockskolan:
Om majonnässåser > Äts ej
Läs om Werner Vögeli > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Om dippsåser > Äts ej
Kock: Karin Chädström
Tillagning (10 min )
- Bäst är såsen gjord av hemlagad majonnäs. Se separat recept via länk nedan. Tidsåtgång är här ej medräknad.
- Blanda majonnäs, chilisås och ketchup i en skål.
- Vispa grädden till hårt skum. Vänd ner grädden i majonnäschilin. Om man vill kan grädden bytas ut mot gräddfil.
- Smaksättning: Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Konjak eller madeira kan ingå eller annat enligt egen smak.
- Passar särskilt till skaldjur, men också till sallader, grönsaker, fisk och kyckling. Utmärkt dippsås. Originalet serverades som topping på Räkcocktail. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Det finns många varianter av såsen med olika blandning av majonnäs, gräddfil och grädde, med eller utan paprika och smaksatt med chilisås, tabasco, konjak, senap med mera. I Felix färdiglagade ingår rapsolja, tomatpuré, socker, ättika, äggula, lök aromämnen och förtjockningsmedel. Kockskolans recept följer Karin Chädströms recept. Hon var en framstående kallskänkschef bland annat på Operakällaren under Tore Wretmans regi. Dessutom har vi tillsatt vispad grädde som ger en lenare, smidigare sås. Skall såsen användas till Räkcocktail rekommenderas dock utan vispgrädde.
Originalet är en svensk skapelse på Operakällaren i mitten av 1950-talet av hovtraktören Werner Vögeli, som ett tillbehör till Räkcocktail, som han också var upphovsman till. Receptet finns i Tore Wretmans bok Menu (Forum 1956). Där står det kort och gott "majonnäs tillsatt med chilisås och finhackad färsk paprika". Varför den döptes till Rhode Island, som är en amerikansk delstat utanför New York, är obekant. Det finns inte någon amerikansk motsvarighet med detta namn. Tyvärr missade vi på Kockskolan att fråga Werner Vögeli på den tiden han deltog i vår referensgrupp.
Passar till
Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan