Misomajonnäs

Foto: fine cooking

Misomajonnäs

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Ägg

1.0 

styck

Misopasta ljus

2.5 

msk

Jordnötsolja

4.0 

dl

Limejuice

2.0 

msk

Råsocker

1.0 

tsk

Chiliflingor

0.3 

tsk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Ingefära inlagd (gari)

 

 

Salladslök

 

 

Sichuanpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om majonnässåser >

 

 

Om umami >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 682

Kcal / portion: 634

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3171 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 75%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 93 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 1.0 styck 2%

Misopasta ljus 2.5 msk 2%

Jordnötsolja 4.0 dl 95%

Limejuice 2.0 msk 0%

Råsocker 1.0 tsk 0%

Chiliflingor 0.3 tsk 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Ingefära inlagd (gari) 0%

Salladslök 0%

Sichuanpeppar 0%

 

Kockskolan:

Om majonnässåser > Äts ej

Om umami > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Kör ägg och miso till slät massa i matberedare eller med mixerstav.
  2. Tillsätt 3/4-delar av oljan, lite i taget under mixning, tills en fyllig sås bildas.
  3. Mixa ner hälften av limejuicen.
  4. Rör ner för hand resten av oljan. Smaka av med socker, limejuice och chiliflingor. Kan också smaksattas med lite sichuanpeppar, finskuren salladslök eller gari (inlagd ingefära). 

Kockens kommentar

Det går också bra att använda mörk miso, som kan smaksättas med mörk sesamolja och finhackad ingefära som stekts med en gnutta apelsinskal. Ljus misomajonnäs används som annan majonnäs till fisk och grönsaker, lämpligtvis till asiatisk mat. Mörk passar till kötträtter. Mycket god umamibomb, väl värd att prova. Läs mer > Om umami.

Passar till

Gari, inlagd ingefära

Fler recept inom Oljesås, majonnässåser

Liknande recept som Misomajonnäs