Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 704

Kcal / portion: 687

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2061 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 78%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 1.0 styck 3%
Matolja 2.5 dl 96%
Vinäger 1.0 msk 0%
Senap fransk osötad 1.0 tsk 0%
el. senapspulver 0.2 tsk Äts ej
Salt 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Om emulsion > Äts ej
Om majonnässåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Knäck ägg i blandningsskålen. Tillsätt senap och en nypa salt. Mixa på högsta hastighet i 30 sekunder.
- Tillsätt citron eller vinäger och mixa i 10 sekunder.
- Ta av mixerlocket och kör på högsta hastighet. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis i början. Såsen börjar tjockna när ungefär en deciliter tillsats. Om den blir för tjock tunnas den ut med några droppar citron eller vinäger. Smaka av.
Om såsen skurit sig: Värm en skål i hett vatten. Torka av den. Lägg i 1 tsk senap och ett par matskedar av såsen. Vispa några sekunder tills den går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Emulsion.
Kockens kommentar
Gör man majonnäs i mixer används hela ägg, inte bara gulan. Resultatet blir en hårdare och blekare sås än en som handvispats, dessutom en stabilare majonnäs som håller sig längre i kylskåpet innan den blir "tunn". Om mixersåsen är tillräckligt tjock kan den användas till att täcka kall mat som fisk och ägg.Tillhörande recept
Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Majonnäs i mixer
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan