Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 617

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1646 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 68%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Standardmjölk (röd) 0.8 dl 3%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 dl 97%
Salt 1.0 krm 0%
Smaksättningsalternativ:
Tabasco röd 0%
Kockskolan:
Om majonnässåser > Äts ej
Om emulsion > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Rumstemperera ingredienserna. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Skala vitlök.
- Lägg mjölk, citronjuice och vitlök i en hög smal skål. Mixa med stavmixer cirka en halv minut tills skum bildats.
- Mixa ner olja, först droppvis och sedan i en väldigt tunn stråle. Tillsätt inte mer olja när såsen tjocknat ordentligt.
- Rör ner smaksättare enligt eget önskemål för hand, till exempel lite smakrik olja, kajennpeppar eller tabasco. Smaka av.
Kockens kommentar
Det går faktiskt att tillreda "majonnäs" utan ägg, men mjölkproteinerna har inte lika bra emulgeringsförmåga som lecitinet i ägg. Läs mer > Om emulsion. Denna majonnäs används på samma sätt som vanlig majonnäs.Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan