 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om matoljor
(matolja, vegetabilisk olja 1. jungfruolja 2. kallpressad olja 3. varmpressad olja)
Latin: Oleum
                 cooking oil, vegetable oil 1. virgin oil 2. cold pressed oil 3. hot pressed oil
                cooking oil, vegetable oil 1. virgin oil 2. cold pressed oil 3. hot pressed oil
              
                 huile de cuisson, huile végétale 1. huile vierge 2. huile pressée à froid 3. huile pressée à chaud
                huile de cuisson, huile végétale 1. huile vierge 2. huile pressée à froid 3. huile pressée à chaud
              
                 olio da cucina, olio vegetale 1. olio vergine 2. olio spremuto a freddo 3. olio spremuto a caldo
                olio da cucina, olio vegetale 1. olio vergine 2. olio spremuto a freddo 3. olio spremuto a caldo
              
                 Speiseöl, Pflanzenöl 1. Jungfrau Öl 2. kaltgepresstes Öl 3. heißgepresstes Öl
                Speiseöl, Pflanzenöl 1. Jungfrau Öl 2. kaltgepresstes Öl 3. heißgepresstes Öl
              
                 aceite de cocina, aceite vegetal 1. aceite virgen 2. aceite prensado en frío 3. aceite prensado en caliente
                aceite de cocina, aceite vegetal 1. aceite virgen 2. aceite prensado en frío 3. aceite prensado en caliente
              
Matoljor är vegetabilisk oljor som utvinns ur allehanda nötter, frön, fruktkött och örtbladkryddor. Vanligtvis kall- eller varmpressas råvaran (läs mer > Kallpressning, varmpressning), men kan också extraheras (läs mer > Extraktion). Matolja är flytande vegetabiliskt fett (~100%). För att få kallas olja skall fettet vara flytande vid 15°C. Det finns väldigt många olika sorters matolja. Man skiljer på neutrala oljor och smakrika oljor. Står det "matolja" på en flaska, så innehåller den i allmänhet rapsolja eller olika blandningar med rapsolja som bas. Står det "olja" eller "matolja" i ett recept avses i allmänhet en neutral olja. Läs mer > Om matfett.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkten varierar stort beroende på olja. De flesta stelnar först under 0°C, till exempel olivolja (-6°C) och rapsolja (-10°C). Det innebär att oljan förblir flytande i kylskåp, om än trögflytande. Solrosolja stelnar inte förrän vid -17°C. Enstaka oljor är fasta i rumstemperatur till exempel palmolja (35°C). Läs mer, se respektive olja i varufakta. Läs mer om smältpunkt > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt anger hur värmetålig en olja är (läs mer > Sotpunkt). Kallpressad olja 105-160°C. Raffinerad (renad) olja vanligen runt 235°C (220-275°C). Jämför saltat smör 150°C, klarat/skirat smör och ghee 250°C.
- Smak: Alltifrån mild, neutral som rapsolja, till smakrik som olivolja eller mycket smakrik som smaksättningsoljor.
- Alternativ vara: Neutrala oljor är utbytbytbara mot varandra, smakrika kan vara det.
- Försäljning: Stort utbud, en välsorterad butik kan ha ett 60-tal artiklar att välja på, mestadels extra-virgin oil.
- Jämförpris: Alltifrån mycket lågt oljepris (< 100 kr/liter) till mycket högt pris (> 500 kr/liter). Fin tryffelolja kostar cirka 2000 kr/liter. Lågt pris = 100-200 kr/L, Medel 200-300 kr/L, Högt = 300-500 kr/L.
- Förvaras svalt och mörkt, helst i 14-16°C. Lång hållbarhet, många månader. Förvaras oljan för varmt härsknar den.
Hälsa/näring: Matoljor är i allmänhet rika på enkel- och fleromättade fetter och innehåller ingen kolesterol, vilket anses nyttig. Undantag är till exempel kokosolja som har hög andel mättat fett (>90%).
Historia: I Mesopotamien och Egypten användes för många 1000-tals år sedan pressad olja ur sesamfrön. Först senare blev olivolja, som är en medelhavsolja, den klassiska matoljan. Läs mer > se respektive olja. 
Produktion: Världsproduktionen av vegetabiliska oljor är ett par hundra miljoner ton per år.  Nedan FN:s officiella statistik. Därutöver finns många lokalt tillverkade oljor till exempel sheanötsolja och så kallade smaksättaroljor.
| Produktion 2014 | Milj. ton | Andel | 
| Palmolja | 57,3 | 33% | 
| Sojabönolja | 45,7 | 26% | 
| Rapsolja | 25,9 | 15% | 
| Solrosolja | 15,8 | 9% | 
| Palmkärnolja | 6,6 | 4% | 
| Jordnötsolja | 5,0 | 3% | 
| Bommullsolja | 5,0 | 3% | 
| Majsolja | 3,2 | 2% | 
| Kokosolja | 3,1 | 2% | 
| Olivolja | 3,1 | 2% | 
| Sesamolja | 1,6 | 1% | 
| Linfröolja | 0,7 | 0% | 
| Tistelolja | 0,1 | 0% | 
| Summa | 173 | 100% | 
Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS VEGETABILISKA OLJOR
Mindre än hälften av oljorna i tabellen används som matolja. Olja används därutöver som biobränsle, framför allt palmolja, eller till kosmetiska produkter som tvål, hudkräm och liknande. Läs mer, se respektive olja i högerkolumnen. Ett tips är att ha matolja i en blomspruta om man vill få ett tunt lager jämnt fördelat olja i stekpannan eller på salladen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Om matoljor
Det finns 239 recept med Om matoljor
- 
                
                    Smördegspaj med currykycklingTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpajTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillade grönsaker, grillad svampTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddoljaSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Lentejas con chorizo, spanska bruna linser med korvTid: 1 tim 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svampTid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Grilled skirt steak, grillad bringfäste med bönfrikasséTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad oxläggTid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kyckling- och bönquesadillasTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    ÄggvitemajonnäsTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                