Tistelolja

Fotograf/bild: Alibaba

Tistelolja

(safflor, färgtistel, safflorolja)

Latin: Oleum carthamus tinctorius

Engelsk översättning safflower oil

Fransk översättning huille de carthame

Tysk översättning Saffloröl

Safflor (Carthamus tinctorius) vanligen kallad färgtistel, är en ettårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Den har odlats som färgväxt sedan antiken i länder kring Medelhavet och i Kina. Kransar gjorda av safflor hittades i farao Tutanchamons grav.

Tistelolja (safflorolja) pressas ur färgtistelns frön som innehåller 15-50% olja. Det är en färg- och smaklös olja. Smält-/fryspunkt -17°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.

Produktion: Världsproduktion av tistelolja 2014 var 0,1 miljoner ton, varav USA svarade för 34%, Kina 31% och Mexiko för 19%. Övriga världen 16%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS FÄRGTISTEL

Färgtistel, som är smaklös, används som färgämne bland annat till drycker som Fanta, Red Bull och Zingo. Förr såldes ofta denna ört billigt som saffranpistiller. Utgör även pigment i bland annat konstnärsfärger.

Tistelolja kan används som annan matolja. Används mest i kosmetika och margarin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Frys-/smältpunkt, kokpunkt