Latin: Oleum arachis hypogaea

Engelsk översättning peanut oil

Fransk översättning huile d'arachides

Italiensk översättning olio di arachide

Tysk översättning Erdnussöl

Spansk översättning aceite de cacahuete

Jordnötsolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av jordnötter som innehåller cirka 50% fett.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt 3°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad ~160°C. Raffinerad är värmetåligare ~230°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Kallpressad har mörkbrun färg och nötig smak. Raffinerad är färglös, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Annan mild olja, till exempel rapsolja.
  • Försäljning: Säljs huvudsakligen raffinerad.
  • Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 50-100 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Hälsa/näring: Jordnötsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~17%. Innehåller ingen kolesterol.

Produktion: Världsproduktion av jordnötsolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina 37%, Indien 35%, Nigeria 5%, Myanmar 4% och Sudan 3%. Övriga världen 16%. Asien totalt 70%, Afrika totalt 24%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS JORDNÖTSOLJA

Jordnötsolja används som annan matolja, särskilt i asiatisk matlagning. Raffinerad jordnötsolja är bra frityrolja. Oljan används i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kallpressning, varmpressning

Jordnötter

Sotpunkt

Om matoljor

Raffinera

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Recept med Jordnötsolja

Det finns 19 recept med Jordnötsolja