Sheanötsolja

Fotograf/bild: Skincare Lovetoknow

Sheanötsolja

(sheaolja, sheaträdet, sheasmör)

Latin: Oleum vitellaria paradoxa

Engelsk översättning shea oil

Fransk översättning huile de karité

Italiensk översättning olio di karitè

Tysk översättning Shea-Öl

Spansk översättning aceite de karité

Sheanötsolja pressas ur nötter från sheaträdet (Vitellaria paradoxa), som växer i subtropiska områden i Afrika och Indien. Oraffinerat har fettet en stark och obehaglig lukt. Färgen är grågrön, ljusgrön, gråvit eller vit beroende på hur det avfärgats. Fettet har en hållbarhet på 3-5 år om det förvaras svalt i ett mörkt och tätt kärl.

Sheasmör är ett fast, klibbigt och ibland grynigt fett. Det smälter vid 28°C. Det har svag smak och doft av kakao.


SÅ ANVÄNDS SHEOLJA

Lokalt en viktig nöt av vilka man tillverkar matfett, använder som smörjmedel med mera. Sheaolja används flitigt i kosmetikaindustrins skönhetsprodukter, till exempel i läppbalsam och tvål. Det kan blandas med annat matfett och förekommer som ingrediens i "flytande smör" (läs mer > Flytande smör).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer

Flytande smör

Om matoljor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj